Elutasította a török bíróság a terrorszervezetek segédletével vádolt amerikai lelkész házi őrizetének feloldási kérelmét

Külföld, 2018.07.31

Elutasította kedden a nyugat-törökországi Izmir egyik bírósága a terrorszervezetek segítése és kémkedés gyanújával házi őrizetben tartott Andrew Brunson amerikai lelkipásztor szabadlábra helyezési kérelmét - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A törvényszék indoklásában azt írta: továbbra is változatlanul erős a gyanú, hogy Brunson elkövette a neki tulajdonított bűncselekményeket.

A lelkipásztor ügyvédje, Ismail Cem Halavurt hétfőn fordult a bírósághoz azzal a kérelemmel, hogy oldják fel védence házi őrizetét és kiutazási tilalmát Törökországból.

Brunsont a 2016. júliusi török puccskísérlet után néhány hónappal tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vádirat szerint az évtizedek óta Törökországban élő lelkész támogja az összeesküvésért felelőssé tett nemzetközi gülenista mozgalmat - amelynek a török származású, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok a vezetője -, továbbá a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémtevékenységet folytatott az Egyesült Államok javára. Ugyan a PKK-t Ankara mellett Washington is terrorszervezetnek tartja, Törökország a Gülen-hálózatot is annak tekinti. Brunson cáfolta az ellene felhozott vádakat.

A lelkipásztor ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt, de viszály csak azután robbant ki Ankara és Washington között, hogy a több mint másfél éve előzetesben ülő Brunsont múlt szerdán "egészségügyi gondokra" hivatkozva házi őrizetbe helyezték.

Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök múlt csütörtökön szankciókkal fenyegette meg Törökországot az amerikai lelkipásztor fogva tartása miatt. A török vezetés a stratégiai partnerségre hivatkozva többször határozottan elutasította és tiszteletlennek minősítette a washingtoni nyilatkozatokat. Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban Gülen kiadatásához kötötte az amerikai lelkész szabadon engedését.

Brunson perében a következő tárgyalást október 12-én tartják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!