Elutasították a Levada központ fellebbezését az külföldi ügynökségként való bejegyzés ellen

Külföld, 2017.03.14

Elutasította a moszkvai városi bíróság a független Jurij Levada Elemzőközpont fellebbezését, amelyben a szociológiai intézet megtámadta az orosz igazságügyi minisztérium azon határozatát, amelyben az külföldi ügynökségnek minősítette.

Az igazságügyi tárca tavaly szeptemberben arra hivatkozva vetette fel a Levadát a külföldi ügynökség feladatait ellátó nem kereskedelmi szervezetek listájára, hogy egy kiderült: az intézményt külföldi, főleg amerikai forrásokból - a többi között állítólag a Pentagonból - finanszírozzák, ezért a megrendelők érdekében politikai tevékenységet fejt ki Oroszországban. Ezt a minisztérium szerint a központ azáltal "követte el", hogy az állami szervek döntéseiről készített, és terjesztett információkat, egyebek között fejlett informatikai eszközök segítségével, valamint részt vállalt a társadalmi és politikai nézetek alakításában.

Lev Gudkov, a központ igazgatója úgy vélekedett akkor, a megbélyegzés oka az lehetett, hogy a Levada egy, nem sokkal a tavalyi parlamenti alsóházi választások előtt elkészített közvélemény-kutatása erős visszaesést mutatott ki a kormányzó Egységes Oroszország párt támogatottságában. (A párt végül négyötödös többséget szerzett az Állami Dumában.)

A minisztérium döntését az orosz főváros egyik kerületi törvényszéke tavaly novemberben megalapozottnak ítélte, az első fokú határozatot pdig most a moszkvai bíróság változatlanul helybenhagyta. Egy másik kerületi bírói testület tavaly októberben 300 ezer rubel (csaknem másfél millió forint) bírságot szabott ki a központra, amiért az nem volt hajlandó önként felvetetni magát a külföldi ügynökségek nyilvántartásába.

A vonatkozó minisztériumi dokumentáció szerint a Levada azért iskerült rá a külföldi ügynökségek listájára, mert Gudkov, valamint a szociológiai kutatási részleget vezető Alekszej Levinszon legkevesebb nyolc alkalommal bírálta nyilvánosan a kormányzatot. Gudkov például 2014 októberében egy értelmiségi konferencián az orosz hatalmi rendszert maffiaszerűnek és korruptnak nevezte. A minisztérium súlyosbító körülményként ítélte meg, hogy a Levada anyagait az orosz és külföldi sajtó is idézte.

A központ jogi képviselője szerint a minisztériumi anyagot hanyagul állították össze és az nem támasztotta alá a politikai tevékenységre vonatkozó állításokat.

A Levada-ügy tavaly december 8-án felmerült az emberi jogok elnöki tanácsának ülésén. Vlagyimir Putyin elnök elismerte akkor, hogy az eset valóban problémás. Az igazságügyi minisztérium már másnap jelezte, hogy a központ kérelmezheti a nyilvántartásból való törlését és hogy a folyamodvány teljesítését mérlegelni fogják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!