Emelkedik idén a német parlamenti frakciók költségvetési támogatása

Külföld, 2018.07.20

Mintegy harminc százalékkal több költségvetési támogatást kapnak a 2018-as költségvetési évben a német parlament alsóházának (Bundestag) frakciói - jelentette pénteken a Süddeutche Zeitung című balközép, liberális német napilap.

A Bundestag-frakciók az idén mintegy 115 millió eurót kapnak a költségvetésből a tavalyi 88 millió euró után. A lap megjegyzi, hogy az elmúlt öt évben ennél kisebb, 9 százalék körüli emelést érvényesítettek a frakciók támogatásában.

A frakcióknak járó pénz összegét törvény szabályozza, a Bundestag vezetése pedig az inflációt figyelembe véve a frakciónkénti és képviselőnkénti összeg 3 százalékos emelésére tett javaslatot. A 3 százalékból végül úgy lett 30, hogy a tavalyihoz képest, a választások után több képviselő jutott a parlamentbe, és a frakciók száma is nőtt, mert a liberálisok ismét átlépték a parlamenti küszöböt, és immár a kormányzó konzervatív pártoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) is bejutott és önálló képviselőcsoporttal rendelkezik. A korábbi négy frakció helyett jelenleg hat frakció van a Bundestagban, a képviselők száma pedig 630-ról 709-re nőtt.

A konzervatív-szociáldemokrata kormánykoalíció pártjai szerint az emelés megfelelő, az ellenzéki pártok a döntés átláthatóságát kifogásolják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!