Enyhén csökkent a német szolgáltatószektor hangulatindexe júniusban

Külföld, 2017.06.27

Júniusban enyhén visszaesett az ifo müncheni gazdaságkutató intézet németországi szolgáltatóipar üzleti hangulatindexe - derül ki a vállalat által kedden közölt adatokból.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szolgáltatóipari hangulatindexe a májusi 108,1 pontról 107,9 pontra csökkent júniusban, azonban az érték még mindig magas.

A vállalkozások némileg negatívabban ítélik meg az előző havinál jelenlegi helyzetüket: az ezt tükröző mutató az előző havi 115,2 pontról 114,3 pontra csökkent az év hatodik hónapjában.

Ugyanakkor a jövőre vonatkozó várakozásaik javultak: az index 101,8 pontra emelkedett júniusban az előző havi 101,4 pontról.

A kedvező időjárásból különösen a vendéglátóipar profitált, az utazási irodák bevételei is emelkedést mutatnak - nyilatkozta az eredmény közzétételekor Clemens Fuest, az ifo vezető elemzője.

Az ifo havonta közzétett konjunktúrakutatási eredményei mintegy 2500 szolgáltatóipari vállalat megkérdezésén alapulnak.

Történelmi csúcsra emelkedett az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe júniusban, újabb jeleként annak, hogy az euróövezet legnagyobb gazdasága erős maradt a második félév kezdetére.

Az intézet hétfőn kiadott jelentése szerint az üzleti hangulatindex 115,1 pontra nőtt a májusi 114,6 pontról. Elemzők 114,4 pontra számítottak.

Az ifo múlt héten javított az ifo németországi GDP-növekedési előrejelzésén: a német bruttó hazai termék az idén 1,8 százalékkal nőhet az intézet legfrissebb prognózisa szerint, korábban 1,5 százalékot vártak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!