EP-képviselők szankciók meghozatalát követelik Venezuela ellen

Külföld, 2017.09.13

Az Európai Uniónak (EU) be kell fagyasztania az emberi jogok súlyos megsértésében vétkes venezuelai illetékesek uniós  országokban őrzött pénzeszközeit és korlátozni kell belépésüket az EU területére - jelentették ki az Európai parlament képviselői szerdán.

Az EP-képviselők strasbourgi plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban elítélték a Venezuelában július végén tartott, az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak megválasztását célzó referendumot, amely véleményük szerint sérti a hatalom megosztásának elvét.

Kijelentették, hogy "legitimitás hiánya miatt" nem ismerik el az újonnan kinevezett nemzetgyűlés által hozott intézkedéseket és döntéseket.

A képviselők felszólították Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét és a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanácsot, hogy fontolják meg az emberi jogok súlyos megsértésében vétkes venezuelai illetékesek uniós terülten őrzött pénzeszközeinek befagyasztását és uniós belépésük korlátozását.

Az EP képviselői emellett a Latin-Amerika és a Karib-térség (LAC) országaival való együttműködés fontosságát hangsúlyozták olyan globális kihívások megoldása érdekében, mint a tömeges migráció, a terrorizmus, az éghajlatváltozás és a szegénység.

Véleményük szerint fel kell gyorsítani a már folyamatban lévő együttműködésre irányuló tárgyalásokat a Mercosurral, a dél-amerikai kontinens legnagyobb kereskedelmi tömörülésével, Mexikóval és Chilével egyaránt. Előrelépést kell elérni az adózásra vonatkozó információk automatikus megosztása terén és meg kell szüntetni a bankok titkosságát.

Kijelentették, hogy erősíteni kell a rendőrségi és katonai koordinációt, fejleszteni kell a segélyszervezeteket, hogy felkészültek legyenek a természeti és humanitárius katasztrófák leküzdésére és szorosabb együttműködést kell kialakítani a szén-dioxid-mentes, tiszta energiákra való áttérés érdekében.

Venezuelában július végén tartották az alkotmányozó nemzetgyűlési választást. A testület feladata, hogy újraírja az ország alkotmányát. A referendum napján Peru, Argentína, Kanada, Spanyolország, Costa Rica, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Mexikó is közölte, hogy nem ismerik el a választás eredményét. Kolumbia és Peru leszögezte, hogy az alkotmányozó gyűlés nem lehet legitim. Az Egyesült Államok a választások másnapján szankciókat vetett ki Nicolás Maduro kormányfőre, a kormányzat egyes tagjaira és befolyásos caracasi vezető politikusokra.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország több mint két éve súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott.

A dél-amerikai országban áprilisban kezdődtek a tiltakozások, az összecsapásokban a választás napjáig mintegy 120 ember halt meg az utcákon a caracasi főügyészség információi szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!