EP-választás - Olaszországban június 8-án és 9-én tartják az európai parlamenti választásokat

Külföld, 2024.01.25

Az idei európai parlamenti (EP-) választásokat Olaszországban a helyhatósági választások időközi fordulójával egy időben tartják meg, és gyakori olasz szokás szerint a voksolás két egymást követő nap lesz, június 8-án és június 9-én - jelentette be Matteo Piantedosi belügyminiszter a római kormányülés után csütörtökön.

Június 8-án, szombaton az urnák 14 órától este tízig várják a választókat, vasárnap, június 9-én pedig reggel héttől este 11 óráig.

Olaszországban 2006-tól bevált gyakorlatnak számít, hogy a politikai választásokat két egymást követő nap rendezik meg, főleg a nyári időszakban, annak érdekében, hogy minél többen éljenek a szavazási lehetőséggel.

A pénteki kormányülés lehetőséget adott arra, hogy az időközi helyhatósági választásokat a városok és tartományok az EP-választásokkal egyidejűleg rendezzék meg, a költségmegtakarítás jegyében.

A belügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy enyhítették a polgármesteri mandátumokra vonatkozó eddigi korlátozásokat.

Az 5 ezer lakosnál kisebb önkormányzatok esetében nincsen többé megszabva, hogy a távozó polgármester egymás után hányszor jelöltetheti magát ismét.

A 15 ezer lakosnál kisebb városokban a polgármesterek eddig csak két egymás utáni mandátumot vállalhattak. Mostantól sorozatban egy harmadik mandátumért is indulhatnak a választásokon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!