Erdélyi lapok: koalíciós partnerének üzent Liviu Dragnea az RMDSZ-kongresszuson

Külföld, 2017.05.16

Az erdélyi magyar lapok szerint koalíciós partnerének üzent Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, amikor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szombati zilahi kongresszusán burkoltan kormányzásra hívta az RMDSZ-t.

A meghívást a Krónika és a Szabadság napilap keddi számában közölt vezércikk írója is azonos módon kommentálta. A Krónika arra emlékeztetett, hogy a román kormánykoalíció kisebbik pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a Konzervatív Párttal (PC) történt egyesülés révén erősödött meg, de a párton belüli hatalmát megszilárdító Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök módszeresen leszámolt a Konzervatív Pártból érkező politikusokkal. Kizárta a pártból Daniel Constantint, a PC volt elnökét, és két másik politikusát. Utóbbiak bejelentették: új pártot hoznak létre, és emiatt fennállhat a veszélye, hogy az egykori PC további parlamenti képviselői csatlakoznak hozzájuk, ezzel pedig megroppanhat a koalíció viszonylag stabil parlamenti többsége - állapította meg a Krónika.

"A PSD ennek ellensúlyozására látná szívesen a kormányban az RMDSZ-t, illetve abban a reményben, hogy így a két év múlva esedékes államfőválasztáson sikerül a magyar szavazatok többségét megszerezniük a PSD jelöltje számára. No meg azért is, mert ha a magyar szervezet kormányon van, mindig hatékonyabban érvelhet Bukarest külföldön azzal, hogy Romániában példásan megoldották a kisebbségek problémáit, hiszen lám, a magyarok pártja is tagja az országot irányító kabinetnek" - fogalmazott a Krónika.

A Szabadság vezércikkírója a koalíciós viszonyok alakulása mellett azt is leírja, hogy a korrupcióellenes tüntetések után Liviu Dragnea távolról sem látszik már olyan erőskezű vezetőnek, amilyennek a decemberi kormányalakítás idején tűnt. Ráadásul Dragneát két korábbi szociáldemokrata miniszterelnök, Victor Ponta és Adrian Nastase is bírálta. Helyzetét pedig továbbra is terhelik a büntetőjogi perek, amelyek miatt valószerűtlennek tűnik, hogy hosszú távon meg tudja őrizni pártja fölötti befolyását.

"A román pártok sem eltökéltek abban, hogy kormányra lépjenek az RMDSZ-szel, ugyanis a választások óta felerősödött a nacionalista-populista retorika Romániában is, éppen a PSD vezetőinek köszönhetően. Dragnea már vasárnap este kihátrált a >meghívás
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!