Erősödő hőhullám miatt riasztást adtak ki az Egyesült Államok délnyugati részén

Külföld, 2023.07.13

Kiadták a legmagasabb fokozatú hőségriasztást az Egyesült Államok délnyugati részén csütörtökre.

Kalifornia, Nevada, Texas és Arizona államban várják a legnagyobb forróságot, helyenként 40 fokot jóval meghaladó hőmérséklettel. A szövetségi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint 45 fok körül lehet a hőmérséklet a hétvégén Las Vegasban.

Az Arizona állambeli Phoenixben a hőség elhúzódik, ugyanis több, mint két hete minden nap meghaladja a 43 fokot a hőmérséklet, és a hétvégén a városban valaha mért legmagasabb értéket, az 50 fokot is elérheti.

A sivatagi Death Valley-ben, az Egyesült Államok legforróbb részén, akár 54 fok is lehet.

Az Egyesült Államok délnyugati államai fölött egy hőkupola nevű meteorológiai jelenség okoz elhúzódó hőséget, amely nem engedi távozni a forró légtömeget. A szokásosnál is melegebb idő június végén alakult ki a térségben.

Csütörtökön Florida állam déli részén is rekordközeli hőmérsékletet várnak, a hőérzet elérheti a 40 fokot, míg a mért hőmérséklet meghaladja a 35 fokot.

Az Egyesült Államokban csütörtökön mintegy 110 millió ember lakóhelyén volt érvényben a hőségriasztás valamely fokozata.

Illinois államban csütörtökön megkezdték a károk összegzését a szerda esti tornádók nyomán, amelyek többi között háztetőket téptek le, és a kidőlő fák utakat tettek járhatatlanná. Forgószél alakult ki Chicago nemzetközi repülőtere közelében is, ami több száz járatot érintett. A viharok ugyanakkor a jelentések szerint emberéletet nem követeltek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!