Észak-Koreában tárgyalt az orosz kémfőnök

Külföld, 2024.03.28

Észak-Korea állambiztonsági miniszterével, Li Csangdevel tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a március 25-27. közötti phenjani látogatása során - közölte csütörtökön az SZVR sajtóirodája.

A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek megvitatták a nemzetközi helyzetet, a regionális biztonság kérdéseit és "az orosz-észak-koreai együttműködés elmélyítését a külső erők által gyakorolt nyomás növelésére irányuló kísérletekkel szemben". Az orosz kémszolgálat szerint a megbeszélések "meleg és barátságos légkörben zajlottak", és a feleknek egységes volt a hozzáállása a megvitatott problémákhoz.

Nariskin észak-koreai látogatásáról korábban a hivatalos észak-koreai hírügynökség (KCNA) számolt be. A Phenjanban kiadott tájékoztatás szerint a felek "tájékoztatták egymást a Koreai-félsziget és Oroszország körüli jelenlegi nemzetközi és regionális helyzetről alkotott álláspontjukról, valamint átfogó módon és komolysággal megvitatták a gyakorlati kérdéseket az együttműködés további erősítése érdekében, válaszul az ellenséges erők egyre keményebb kémkedésére és intrikáira".

A Moszkva és a Phenjan közötti együttműködés 2023 második felében élénkült fel, Kim Dzsongün észak-koreai vezető oroszországi látogatását követően, aki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szeptember 13-án a Vosztocsnij űrközpontban találkozott. Októberben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tett látogatást Észak-Koreában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!