Északi Áramlat - Orosz külügy: Dánia elutasította az orosz jogsegélykérelmet a nyomozáshoz

Külföld, 2023.12.12

Dánia decemberben megtagadta Oroszországtól a jogsegélynyújtást az Északi Áramlat tengeri gázvezetékek elleni terrortámadások kivizsgálásához - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

"Decemberben megkaptuk Dániától a főügyészség elutasító válaszát az Oroszországi Föderáció főügyészségének jogsegélynyújtás iránti kérésére az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetéket ért szabotázsakciók ügyében folytatott nyomozásban" - mondta Zaharova.

"Ez nem lepett meg bennünket: előre sejtettük, hogy mi lesz a vége. Mindez csak megerősítette, hogy a dán hatóságok irányvonala az igazság eltitkolása a terrortámadás valódi megrendelőiről és elkövetőiről. A dán fél, akárcsak idén márciusban, arra az abszurd állításra hivatkozott, hogy az orosz kérés teljesítése állítólag veszélyeztetheti Dánia biztonságát" - tette hozzá.

A szóvivő szerint a dán hatóságok álláspontja és magatartása az Északi Áramlatok ügyében egyre inkább "valami abszurd színházra" hasonlít.

"Az akadályok ellenére az orosz fél továbbra is törekszik a terrortámadások hatékony, átlátható és politikamentes kivizsgálására az illetékes orosz szervek és a Gazprom részvételével, beleértve a nemzetközi struktúrákat is" - nyilatkozott Zaharova.

A szóvivő kitért arra is, hogy az Oroszország és az Izrael közötti párbeszéd a Gázai övezetben kialakult helyzetről nyíltan és bizalmi alapon folyik. Kifejezte Moszkva háláját Izraelnek azért a segítségért, amelyet az oroszok és családtagjaik Gázából való evakuálásában nyújtott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!