Észt miniszterelnök: az európai szövetségeseknek többet kell fektetniük a védelembe

Külföld, 2024.02.12

Donald Trump volt amerikai elnök legutóbbi nyilatkozatainak a NATO-finanszírozásról és a közös védelemről ébresztőként kell szolgálniuk a szövetségesek számára, hogy fektessenek többet a védelembe - jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök Tallinnban, Roberta Metsola európai parlamenti elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

Arra reagálva, hogy Donald Trump megjegyzése szerint az Egyesült Államok nem védené meg azon NATO-szövetségeseket, amelyek nem teljesítik a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, Kaja Kallas azt mondta: a kijelentés azon NATO-tagoknak szól, amelyek nem fektettek eleget a védelmi kapacitásuk fokozásába.

"Úgy gondolom, hogy amit az amerikai elnökjelölt mondott, az talán felébreszti a szövetségesek azon csoportját, amelyek nem tettek eleget" - fogalmazott az észt kormányfő, utalva egyebek mellett arra a célkitűzésre, melynek értelmében a NATO-tagállamok védelmi büdzséjének 2024-re el kell érnie a bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát.

Roberta Metsola a sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Uniónak többet kellene költenie a védelemre.

Függetlenül attól, hogy ki fogja vezetni a következő amerikai kormányt, az EU-nak világos üzenetet kell küldenie arról, hogy "elég erősek vagyunk ahhoz, hogy meg tudjuk védeni egymást" - fogalmazott.

Az uniós parlament elnöke a volt amerikai elnök megjegyzésére utalva hozzátette: minden ilyen kijelentés esetében fel kell ismerni az abban rejlő veszélyt, egyúttal azonban azt is, hogy többet kell tenni a védelem érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!