EU-csúcs - A cseh ügyvezető miniszterelnök közös uniós stratégiát sürget a Szkripal-ügyben

Külföld, 2018.03.22

Az uniós csúcstalálkozó részleteit ismerő források szerint Andrej Babis cseh ügyvezető miniszterelnök közös uniós stratégia elfogadását sürgeti a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen Nagy-Britanniában elkövetett mérgezésének ügyében.

Információk szerint Babis az uniós állam, illetve kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója egyik napirendi pontjának, Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök angliai megmérgezésének ügyének tárgyalása folyamán azért sürgeti a közös álláspont kialakítását, mert Oroszország szerint a Novicsok néven emlegetett mérgező anyag a legnagyobb valószínűséggel Csehországból, esetleg Szlovákiából, Nagy-Britanniából vagy Svédországból származhat.

Babis csütörtökön, a NATO brüsszeli székházában folytatott megbeszélését követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a leghatározottabban elutasítja a Novicsok eredetéről megjelent állításokat, azokat semmivel sem lehet bizonyítani. "Ez valóságos hazugság" - tette hozzá.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, nincs oka kétségbe vonni Nagy-Britannia azon véleményét, hogy a gyilkossági kísérletért feltehetően Moszkva tehető felelőssé.

"Határozottan és teljes mértékben elutasítjuk azt a feltételezést, hogy Csehországban állították volna elő mérgező anyagot" - fogalmazott a főtitkár.

Március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország felelős. A moszkvai vezetés ezt visszautasította. Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzelfogható bizonyítékokat követel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!