EU-csúcs - Az uniós tagországok vezetői várhatóan elítélik Ankara törvénytelen akcióit Ciprus és görög katonák ellen

Külföld, 2018.03.22

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő brüsszeli találkozója előtt kiszivárgott információk szerint a kétnapos ülés végén elfogadandó zárónyilatkozatukban az EU-tagállamok vezetői határozottan el fogják ítélni Törökországot, amiért a török hatóságok "jogtalanul őrizetbe vettek" két görög katonát, valamint Ankara azon fenyegetőzése miatt, hogy megakadályozzák a ciprusi földgáz- és olajkitermelést.

Az előzetesen kiszivárgott szövegtervezet szerint a 28 uniós tagország vezetőjét tömörítő Európai Tanács határozottan kiáll a tagállamok közé tartozó Ciprus és Görögország mellett.

A zárónyilatkozatban az állam-, illetve kormányfők várhatóan felszólítják az EU-tagjelölt Törökországot, hogy hagyjon fel törvénybe ütköző akcióival, és a nemzetközi joggal összhangban tartsa tiszteletben Ciprus szuverén jogait a területén található természeti erőforrások feltárására és kiaknázására. A tervezet arra szólítja fel Törökországot, hogy hozza rendbe Ciprussal ápolt kapcsolatait.

A vezetők továbbá várhatóan súlyos aggodalmukat fejezik ki az uniós állampolgárok elleni "folyamatos török megtorló akciókkal" kapcsolatban is, és arra szólítják fel Ankarát, hogy a kérdéses ügyeket az érintett EU-tagállamokkal folytatott párbeszéd útján rendezzék.

Az elmúlt hetekben a török hadihajók feltartóztattak egy fúrótornyot szállító olasz kutatóhajót, amely Ciprus felségvizein tervezett felméréseket végezni esetleges gázfeltárás céljából.

Két görög katona március elején lépte át a görög-török határt, állításuk szerint véletlenül, miközben feltételezett migránsoknak a hóban hagyott lábnyomait követték. Törökország a múlt héten kémkedésért vádat emelt ellenük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!