EU-csúcs - Charles Michel: az EU stabil pénzügyi támogatást biztosít Ukrajnának

Külföld, 2024.02.01

Az Európai Unió stabil, kiszámítható és fenntartható pénzügyi támogatást biztosít Ukrajna számára a 2024-2027 közötti időszakra az 50 milliárd eurós pénzügyi csomag egyhangú elfogadásával - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az egynapos brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően csütörtökön.

Charles Michel közölte, hogy az uniós segélycsomag Ukrajna helyreállításához, újjáépítéséhez és modernizációjához való hozzájárulás a társadalmi kohézió és a fokozatos uniós integráció előmozdítása érdekében.

Az elfogadott zárónyilatkozat szövegére utalva közölte: a támogatás előfeltétele, hogy Kijev továbbra is fenntartsa és tiszteletben tartsa a demokratikus mechanizmusokat, beleértve a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint szavatolja az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozók jogainak tiszteletben tartását. Kijevnek mindent meg kell tennie az unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében, különösen a csalás, a korrupció, az összeférhetetlenség megelőzése, felderítése és orvoslása tekintetében.

Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: fel kell gyorsítani a lőszerek és rakéták szállítását Ukrajnának, különös tekintettel arra, hogy az EU egymillió tüzérségi lőszer leszállítására tett ígéretet.

A megállapodás értelmében az Európai Bizottság vonatkozó értékelései és javaslatai alapján az Európai Unió Tanácsa végrehajtási határozatot fogad el minősített többséggel. A végrehajtásról szóló bizottsági éves jelentés alapján az Európai Tanács minden évben vitát tart és iránymutatás nyújt. A megállapodás alapján két év múlva felülvizsgálhatják a finanszírozást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a megállapodás erős üzenetet küld Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.
Üdvözölte a többéves uniós költségvetés felülvizsgálatáról születetett megállapodást, amely - szavai szerint - megerősíti az EU illegális migráció elleni küzdelmét és a nyugat-balkáni partnerek támogatása iránti elkötelezettségét. Az unió továbbá növelni tudja a természeti katasztrófák és az olyan humanitárius válságok kezelésére irányuló képességeit, mint a gázai helyzet - fejtette ki.

Noha a tagállamok eddig 28 milliárd euró értékű katonai felszerelést juttattak Ukrajnának, többre van szükség, különös tekintettel a lőszerekre - mondta. "Heteken belül szerződést írunk alá az európai gyártókkal, márciusig pedig a kitűzött cél valamivel több, mint felét, 524 ezer darab lőszert leszállítunk Kijevnek" - mondta von der Leyen, majd hozzátette: az EU az év végéig teljesíteni tudja kötelezettségvállalását.

A mezőgazdaságról folytatott tanácsi napirenddel kapcsolatban a bizottsági elnök azt monda: a gazdák számíthatnak az EU támogatására, a 2027-ig érvényes költségvetés csaknem egyharmadát a mezőgazdaságra fordítani tervezett összeg teszi ki. Von der Leyen azt ígérte, hogy testülete még ebben a hónapban javaslatot mutat be a gazdák adminisztratív terheinek csökkentésére.

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, a megállapodás segítheti Joe Biden amerikai elnököt abban, hogy elfogadtassa a Kongresszusban saját 60 milliárd dolláros segélycsomagját Ukrajnának.

Közölte: nem volt titkos kompromisszum Orbán Viktor magyar miniszterelnök meggyőzésére. Az eredmény annak köszönhető, hogy a megállapodást "jól előkészítették" az EU-csúcs előtt, "intenzív és bizalmon alapuló megbeszéléseken".

Szavai szerint számos uniós ország támogatása nem elégséges az ukrajnai igények kielégítésére. Németország egyedül nem képes teljesíteni a katonai támogatásra vonatkozó ígéreteket - emelte ki.

Alexander De Croo belga miniszterelnök azt mondta, a megállapodás sikere a jó előkészítésnek, az átláthatóságnak és a tagországok egységének köszönhető. Mindenki megértette, hogy az egyetlen megoldás az egység megőrzésében és a közös akaratban rejlik - mondta.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök elhárította azokat az aggodalmakat, amelyek szerint Donald Trump volt amerikai elnök esetleges újraválasztása magára hagyná Európát Ukrajna támogatásában. Hozzátette: mindenkinek érdeke, hogy Oroszország elveszítse az Ukrajna elleni háborút.

"A biztonságos és stabil Európa az Egyesült Államok politikai és katonai érdeke is" - fogalmazott Rutte, majd hozzátette: "azt hiszem, Trump is látni fogja ezt".

Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott: "Oroszország nem számíthat arra, hogy az európaiak belefáradnak Ukrajna támogatásába". Közölte, Orbán Viktor "nem kapott kedvezményeket" cserébe azért, hogy ne vétózza meg a megállapodást. Véleménye szerint a magyar miniszterelnök "csupán garanciát kapott arra, hogy az országához való uniós megközelítés megkülönböztetésmentes lesz".

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elégedettségét fejezte ki az egyhangú megállapodással kapcsolatban, de úgy fogalmazott: azt "nem volt könnyű tető alá hozni". Véleménye szerint, ha csak 26 tagállam fogadta volna el az ukrán finanszírozást, az "veszélyes precedenst" teremtett volna. A tagállamok ezért "nagyon keményen dolgoztak azon, hogy mind a 27-en egyetértsünk" - nyilatkozta.

Az antifasiszta aktivista, Ilaria Salis ügyében Meloni azzal a kéréssel fordult Magyarországhoz, tartsa tiszteletben a fogvatartott jogait. Reményét fejezte ki, hogy a perbe fogott nő ügyében gyors lesz a tárgyalás, ahol ártatlansága bebizonyosodik. A magyar miniszterelnöktől azt kérte: biztosítson Salis számára méltányos eljárást.

A mezőgazdasági helyzettel kapcsolatban Meloni azon a véleményen volt, hogy EU hibázott, amikor arra kényszerítette a gazdákat, hogy az éghajlatra káros kibocsátások csökkentése érdekében egy évig hagyják parlagon a földjeiket, és amikor engedélyezte az olcsó ukrán importot. "Az EU-nak ezekben a kérdésekben változtatnia kell" - szögezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!