EU-csúcs - Charles Michel: az uniónak új versenyképességi megállapodásra van szüksége

Külföld, 2024.04.18

Az Európai Uniónak új, az európai versenyképességet növelő megállapodásra van szüksége, kiegészítve egy erős egységes piacon, jelentős befektetéseken, a digitális és zöld átmeneten, kevesebb bürokrácián, jobb szabályozáson és erős iparpolitikán alapul valódi energiaunióval - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben csütörtökön.

Az EU-tagországok vezetőinek kétnapos informális csúcstalálkozóját követően Charles Michel elmondta, az Európai Tanács tagjai megvitatták Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnöke által ismertetett, az egységes piac jövőjéről szóló jelentést, és egyetértettek abban, hogy új versenyképességi megállapodásra van szükség, mert az Európai Unió gazdasági és biztonsági bázisa túlságosan függ a külső forrásoktól, ami csökkenti a közösség globális befolyását.

"Az egységes piac a legértékesebb eszközünk. Az egységes piacot a világ legversenyképesebb, leginnovatívabb, technológiailag a legfejlettebb, zöld erőművé kell alakítanunk" - fogalmazott.

Mivel az egységes piac alapvető érték mindannyiunk számára jólétünk és jövőnk szempontjából, az egységes piacot el kell mélyíteni. Ez egyebek mellett új ipari stratégia kidolgozást teszi szükségessé, és több finanszírozás mozgósítását a stratégiai ágazatokba való befektetéshez - hangoztatta.

"Mélyreható vitát folytattunk, alapvető döntéseket hoztunk, hatalmas lépést tettünk a helyes irányba" - tette hozzá Charles Michel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a versenyképesség megerősítéséhez elengedhetetlen egy unió-szerte egységes tőkepiac. Felhívta a figyelmet, hogy az uniós tőkepiac széttöredezettsége miatt évente 300 milliárd eurónyi európai megtakarítás irányul külföldre, és "ez a pénz hiányzik az európai gazdaság fejlődéséhez".

"Olyan egyszerű európai keretre kell összpontosítanunk, amely hozzáadott értéket teremt, csökkenti a költségeket, és javítja a vállalkozások tőkéhez való hozzáférését minden régióban" - hangsúlyozta.

Az uniós testület vezetője további fontos prioritásnak nevezte az energiaköltségek csökkentését, különösen az energiaigényes iparágak területén. Rámutatott, hogy az energiaárak ismét az ukrajnai háború előtti szinten vannak, "de még így is túl magasak."

Jó hírnek nevezte, hogy a jövő évtől új LNG-projektek valósulnak meg, amelyek 50 százalékkal fogják növelni a globális kínálatot, és lényegesen alacsonyabb gázárakat fognak eredményezni. Hozzátette: ezalatt idő alatt ki kell építeni az új, tiszta energiát hasznosító gazdaságot.

Von der Leyen hangsúlyozta, hogy a versenyképesség növeléséhez kezelni kell az uniós gazdaságot sújtó komoly munkaerőhiányt azáltal hogy több munkanélküli fiatal részesül képzésben, és több nő és idősebb munkavállaló lép be a munkaerőpiacra.

"Szükségünk van a legális migrációra is. Tavaly 3,5 millió migráns érkezett legálisan az Európai Unióba, és csatlakozott a munkaerőpiacunkhoz vállalatok meghívására. Ez háromszorosa az illegális migránsoknak" - hívta fel a figyelmet.

Rámutatott arra is, hogy kereskedelem nélkül nem lehet növelni a versenyképességet. "Az elkövetkező években a globális gazdasági növekedés 90 százaléka várhatóan az EU-n kívül fog megvalósulni. Európa pedig egy kereskedelmi kontinens, amely sokkal nyitottabb, mint például az Egyesült Államok, és jólétünk jelentős részét a meglévő kereskedelmi kapcsolatainknak köszönhetjük" - emelte ki.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a nyitottsággal járó kockázatokra is. Mint mondta, ezek elhárítására az EU már több mint 170 kereskedelemvédelmi intézkedést hozott, és több mint félmillió munkahelyet védett meg az unióban.

Emlékeztett, hogy "az EU a kihívások ellenére erős alapokról indul", köszönhetően a koronavírus-járvány idején tett közös erőfeszítéseknek, különösen a helyreállítási alapnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!