EU-csúcs - Elemző: sikerült elhárítani a gazdaságélénkítés politikai feltételeit

Külföld, 2020.07.25

Sikerült megakadályozni, hogy politikai, önkényes szempontokat kössenek az uniós gazdaságélénkítési feltételek mellé - mondta Kiszelly Zoltán politológus szombaton az M1 aktuális csatornán a legutóbbi EU-csúcson az unió következő hétéves költségvetéséről hozott döntésről szólva.

A visegrádi országoknak, és Magyarországnak az északi országokkal együttműködve "sikerült behúzni a kéziféket", hogy minél kevesebb pénzt "égessen" az unió délen - mondta.

A déli országokkal pedig abban működött együtt a V4-csoport, hogy a gazdasági mentőcsomaghoz ne kössenek politikai szempontokat. A brüsszeliek mindig nyomás alatt akarják tartani az országokat - fogalmazott.

Az egész unió és a gazdaságélénkítő csomag arról szól, hogy az eurózóna déli részét hogyan lehet víz felett tartani - mondta, hozzátéve: már több ezer milliárd eurót adtak a déli államoknak, "minden eredmény nélkül".

Ezt a finanszírozást akarják most kiterjeszteni az eurózónán kívüli országokra, közöttük Magyarországra - ismertette a politológus.

Olyan eszközöket keresnek Brüsszelben, hogy az eurózónán kívüli közép-európai országokat hogyan tudják nyomás alatt tartani; ezt találták meg a jogállamiságban - jelentette ki.

A vita most arról szól, hogy ezt összekössék-e a költségvetéssel, a mentőcsomaggal vagy sem. A legutóbbi csúcs zárónyilatkozata alapján nem kötik össze, az Európai Parlament értelmezése szerint viszont igen - hívta fel a figyelmet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!