EU-csúcs - Megkezdődött a rendkívüli csúcstalálkozó, középpontban az ukrajnai pénzügyi támogatás áll

Külföld, 2024.02.01

Megkezdődött csütörtök délelőtt az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek egynaposra tervezett, rendkívüli brüsszeli találkozója, az Európai Tanácsot alkotó vezetők megbeszélésének középpontjában a hétéves uniós költségvetés (MFF) félidős felülvizsgálatára vonatkozó javaslat megvitatása és elfogadása áll, amely egyebek mellett Ukrajna számára 50 milliárd eurós segélycsomagot tartalmaz.

A rendkívüli tanácskozást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azért hívta össze, mert a legutóbbi, decemberi EU-csúcson nem született megállapodás a 2021 és 2027 közötti költségvetés felülvizsgálatáról.

A tagállami vezetőknek az eredetileg tervezett 66 milliárd euró pluszbevétel helyett 21 milliárdról sikerült előzetes kompromisszumra jutniuk. Az uniós tervek szerint az összegből 17 milliárd euró Ukrajnának jutna, minden egyébre pedig - migrációs célokra, a stratégiai önállóság fokozására és kamattörlesztésre - 4 milliárd euró maradna.

A javaslat szerint a hétéves költségvetés terhére az EU négy éven át 50 milliárd euróval támogatná Ukrajnát. Az országnak szánt segélycsomag az uniós költségvetés terhére a már említett 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból, valamint 33 milliárd eurós hitelből áll. A finanszírozás támogatná az ország rövid távú helyreállítási szükségleteit, valamint középtávon az újjáépítést és korszerűsítést.

Charles Michel a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében hangsúlyozta: a többéves pénzügyi költségvetési keret felülvizsgálatáról szóló megállapodás véglegesítése létfontosságú az Európai Unió hitelessége és nem utolsósorban az Ukrajnának nyújtott támogatás iránti elkötelezettsége szempontjából. Emlékeztetett: a legutóbbi, decemberi találkozón 26 tagországi vezető határozottan támogatta a kiegyensúlyozott tárgyalási keretet, amely világosan figyelembe veszi a fő prioritásokat, köztük Ukrajna támogatását, a migráció kezelését és annak külső dimenzióját, a Nyugat-Balkán támogatását és a természeti katasztrófákra adott európai választ. Ez a tárgyalási keret "véglegesítési terepként" szolgál a 27 tagország megállapodásához - emelte ki.

A decemberi EU-csúcson az Európai Tanács tagjai már döntöttek arról, hogy az Európai Unió megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!