EU-csúcs - Tajani támogatja az uniós intézmények együttműködésének fokozását

Külföld, 2017.03.09

Az európai uniós intézményeknek hatékonyan kell együtt dolgozniuk annak érdekében, hogy jó jogszabályok szülessenek, amelyek minden uniós polgár javát szolgálják, ezért "támogatni fogom az intézmények még konstruktívabb együttműködését" - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) új elnöke az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli tanácskozásán elmondott beszédében.

Az év elején EP-elnökké választott Tajani azt mondta, hogy Európát megváltoztatni kell, nem pedig meggyengíteni, ezért az uniót körülvevő veszélyekre fog összpontosítani az állam- és kormányfői tanács csütörtökön újraválasztott elnökével folytatott közös munkában.

Hangsúlyozta, hogy a munkanélküliség csökkentése érdekében - elsősorban a fiatalok körében - versenyképesebb és a reálgazdaságra jobban odafigyelő Európára van szükség. Az európai intézményeknek fel kell gyorsítaniuk az egységes piac kiteljesítését célzó munkát, a tagállamoknak pedig végre kell hajtaniuk a növekedéshez szükséges reformokat.

Tajani szerint "Európának mindennél határozottabban ki kell állnia a szabályok tiszteletén alapuló nyílt társadalom és a szabadkereskedelem mellett". Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a Kanadával kötött megállapodás jó példa egy olyan gazdasági és kereskedelmi partnerségre, amely munkahelyeket teremt és elősegíti az európai közép- és kisvállalkozások termékeinek exportját. A megállapodás egyszerre számolja fel a korlátokat és óvja az európai minőséget, valamint a szociális, egészségügyi és biztonsági normákat - tette hozzá.

Antonio Tajani aláhúzta, hogy az uniós tagállamoknak határozottabb felelősséget kell vállalniuk az európaiak biztonságának és védelmének garantálására. Elmondta, az Európai Parlament támogatja az uniós védelmi ipar és piac létrehozását, hogy eredményesebben működő és a felhasznált forrásokat hatékonyabban felhasználó európai védelem jöhessen létre. A jobb együttműködés érdekében javítani kell a munka összehangolását, hangsúlyt kell helyezni az együttműködésre és el kell kerülni a párhuzamosságokat és a túltervezést - fűzte hozzá.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a bevándorlás egyike az európaiakat leginkább aggasztó kérdéseknek. A migrációval kapcsolatban "végre kell hajtani mindazt, amiről már döntés született" - fogalmazott. Hozzátette, hogy ugyanolyan alapossággal kell eljárni azok befogadásával, akik ténylegesen menedékre jogosultak, mint az illegális bevándorlással szembeni küzdelemben. A probléma megoldásához határozott európai kezdeményezésre van szükség, amely nemcsak a határellenőrzést erősíti meg, hanem a probléma gyökereit is kezeli - tette hozzá.

Tajani arról is beszélt, hogy meglátása szerint "aggasztó jelek mutatkoznak több nyugat-balkáni ország stabilitása és demokratikus folyamatai kapcsán". Ehhez fűzött véleménye szerint Európának vezető szerepet kell vállalnia, fő hivatkozási pontnak kell maradnia és egységről kell tanúbizonyságot tennie. Az Európai Parlament mélyen elkötelezett a régió országaival folytatott politikai és gazdasági együttműködés mellett, és támogatja, hogy ezek az országok is csatlakozzanak az unióhoz - mondta beszédében az Európai Parlament elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!