EU-csúcs/Brexit - Londoni stratégiai elemzők: a továbblépésről szóló decemberi megállapodás a legvalószínűbb

Külföld, 2017.10.20

Londoni stratégiai elemzők szerint a Brexitről, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat legvalószínűbb további forgatókönyve az, hogy a decemberi EU-csúcson sikerül megállapodni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerről szóló második tárgyalási szakasz elkezdéséről.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének szakértői pénteki előrejelzésükben 55 százalékra taksálták annak az esélyét, hogy a december 14-15-én esedékes évzáró EU-csúcson megegyezés születik a továbblépésről a brit kormány és az unióban maradó 27 ország vezetői között.

London korábban azt szerette volna, hogy már a mostani EU-csúcsértekezlet döntsön a Brexit utáni kapcsolatrendszerről - mindenekelőtt a majdani kereskedelmi kapcsolatokról szóló - második tárgyalási szakasz elkezdéséről, ám a 27-ek pénteken arra a közös álláspontra jutottak, hogy a kilépési feltétekről folyó jelenlegi, első tárgyalási szakaszban ehhez eddig nem sikerült megfelelő előrelépést elérni.

Az Eurasia londoni elemzői szerint Theresa May brit miniszterelnöknek saját politikai hátországán belül két egymással vetélkedő frakció között kellene megtalálnia a továbblépéshez szükséges középutat. Az egyik a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora, amelynek képviselői arra igyekeznek rászorítani a kormányfőt, hogy hagyja ott az EU-val folytatott tárgyalásokat, és inkább arra készüljön fel, hogy nem lesz megállapodás a kilépés utáni kapcsolatrendszerről, a másik a konzervatívok EU-párti tábora, amelynek tagjai a tárgyalások megállapodás nélküli befejezésének elutasítására mozgósítanák a londoni parlamentet.

Ebben a helyzetben Theresa May eddig képtelen volt arra, hogy engedményeket ajánljon fel a megállapodás fejében, de a tárgyalások előmozdítása érdekében mégis erre fog kényszerülni. Ennek egyik megnyilvánulása az Eurasia Group londoni elemzői szerint az lesz, hogy a brit kormány jogi értelemben elismeri az Európai Unióval szemben fennálló, a Brexit utáni időszakra szóló pénzügyi kötelezettségeit.

A ház szerint ezt megkönnyíti Theresa May számára, hogy az EU jelenleg nem törekszik megállapodásra a vele szembeni brit pénzügyi kötelezettségek konkrét összegéről, ehelyett a két fél minden bizonnyal "kosarakról" fog megállapodni, vagyis arról, hogy a "válási számlára" az egyes kategóriákon belül milyen tételek kerüljenek fel, de összegszerűségről egyelőre nem esne szó.

Az Eurasia elemzőinek második, kevésbé kedvező forgatókönyve szerint azonban nem elhanyagolható az esélye annak sem, hogy Theresa Mayt még karácsony előtt megbuktatják. A kormányfő helyzete - mióta a konzervatívok a júniusi előrehozott választásokon addigi csekély alsóházi többségüket is elveszítették - meglehetősen ingatag, a párt múlt havi éves kongresszusán pedig a miniszterelnök "katasztrofálisan" szerepelt, és a tory padsorokban azóta felhangosodott az az addig is hallható szóbeszéd, hogy May már nem lesz képes visszanyerni a párt irányítását.

Az Eurasia szakértői szerint ha May az EU-tárgyalásokon - főleg a pénzügyi kötelezettségek területén - túl sokat enged, vagy olyan megállapodást szorgalmaz, amelynek alapján Nagy-Britannia gazdasági és szabályozási értelemben "túl közel" maradna az EU-hoz, akkor könnyen megbuktathatják.

Pénteki tanulmányában az Eurasia Group ennek a forgatókönyvnek 35 százalékos megvalósulási esélyt ad.

A ház elemzői szerint a Brexit-párti tory tábor csak azért támogatja még mindig Theresa Mayt, mert meggyőződése, hogy a kormányfő a kemény Brexitet fogja megvalósítani, vagyis a teljes körű intézményes szakítást az EU-val. Ha ez a tábor valamilyen enyhébb, köztes megoldás felé irányuló stratégiát kezd érzékelni, akkor megnövekszik a valószínűsége, hogy megbuktatják Theresa Mayt.

Az Eurasia harmadik forgatókönyv-változata a kilépési tárgyalások összeomlása és az előkészületek elindítása a megállapodás nélküli kilépésre. A cég erre a kimenetelre 10 százalék esélyt ad.

A tanulmány szerint e végkifejlet előidézői között lehet egyebek mellett az, hogy a brit kormány regisztrációs rendszert akar bevezetni a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok számára, és harmadik országokkal kíván kereskedelmi megállapodásokat kötni, miközben az EU-val is szabadkereskedelmi egyezményre törekszik.

Az Eurasia szerint az EU-ban maradó 27 tagország ezt nem veszi jónéven, és ha e kért kérdésben nincs előrelépés, akkor a decemberi EU-csúcsig aligha lehet meggyőző haladást elérni a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!