EU: partnerség jött létre az európai kikötőkben tapasztalt szervezett bűnözés elleni fellépés érdekében

Külföld, 2024.01.24

Az Európai Unió az érdekelt felek, köztük állami és magánkikötői üzemeltetők bevonásával partnerséget hozott létre a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem érdekében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint a belgiumi Antwerpen kikötőjében aláírt partnerség az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának belga elnöksége, az uniós tagállamok, több európai állami és magánkikötői hatóság, a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA), az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol, valamint a tagállami vám- és bűnüldöző hatóságok összefogásával jött létre.

A partnerség célja, hogy "összekapcsolja az érdekelt feleket olyan megoldások megtalálása érdekében, amelyek védelmet jelenthetnek a kikötők számára a kábítószer-kereskedelem és a bűnözők beszivárgása ellen".

Közölték: az európai kikötők az EU külkereskedelmének 75 százalékát, az EU belső kereskedelmének pedig 31 százalékát bonyolítják le. Mint írták, a bűnözők a kikötőket a kábítószer-csempészet mellett más tiltott árukat tartalmazó konténerek uniós bejutásának megszervezésére is használják. Mivel a kábítószer-kereskedelem jelentős biztonsági fenyegetést jelent, az állami és magánkikötői üzemeltetők döntő szerepet játszanak a kikötők és az EU biztonságának védelmében - írták.

Az uniós szintű összefogás a kikötők célzottabb és hatékonyabb ellenőrzését irányozza elő, összehangolja a bűnüldözési műveleteket, valamint támogatja a kikötői hatóságokat és a magánhajózási társaságokat a kábítószer-kereskedelem és a bűnözők beszivárgása elleni küzdelemben. Azonosítja a sebezhetőségeket, épít a bevált intézkedések megosztására és gyakorlati megoldásokat kíván találni a kikötői biztonság megerősítésére. Foglalkozni fog a megfélemlítéssel, a korrupcióval és a bűnözők kikötői tevékenységének azonosításával is.

A partnerségben részt vevő felek évente üléseznek majd, hogy azonosítsák az új kihívásokat, meghatározzák a stratégiai prioritásokat, és megvitassák az elért eredményeket - tájékoztattak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!