EU: a Navalnijra kiszabott ítélet korlátozza a politikai pluralizmust Oroszországban

Külföld, 2017.02.08

Tovább korlátozza a politikai pluralizmust Oroszországban az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra szerdán kiszabott büntetés - figyelmeztetett közleményében az Európai Unió külügyi szolgálata.

A Vlagyimir Putyin orosz államfő éles bírálójának számító bloggert ötéves felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve 500 ezer rubeles (mintegy 2,5 millió forint) pénzbüntetésre ítélte sikkasztás vádjával a kirovi törvényszék. Nyugati sajtójelentések szerint azt még nem tudni biztosan, hogy ez megakadályozza-e Navalnij indulását a 2018-as elnökválasztáson.

A külügyi szolgálat szóvivője rámutatott, hogy a bírósági döntéssel "újabb független politikust próbálnak elhallgattatni Oroszországban".

Az uniós közleményben úgy fogalmaztak, hogy az ítélet "gyakorlatilag kizárja" Alekszej Navalnijt a politikából, tovább korlátozza az oroszországi pluralizmust és "súlyos aggályokat vet fel a demokratikus folyamatok tisztességével kapcsolatban" az országban.

A kommünikében emlékeztettek rá, tavaly azt állapította meg a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy a kérdéses ügyben megsértették Navalnij tisztességes eljáráshoz való jogát, gyakorlatilag normális üzleti tevékenységért ítélték el őt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!