Eurobarométer: az EU előtt álló legfőbb kihívás az ukrajnai háború és a bevándorlás

Külföld, 2023.12.13

Az európai uniós lakosság 28 százaléka szerint a bevándorlás, valamint az ukrajnai háború a két legfontosabb az Európai Unió előtt álló kihívások közül, továbbá a megkérdezettek háromnegyede támogatja az EU külső határainak megerősítését - derült ki az Európai Bizottság által szerdán közzétett Eurobarométer-felmérésből.

A felmérés szerint a migráció és az ukrajnai háború kérdését a nemzetközi helyzet (24 százalék), továbbá az emelkedő árak, az infláció és a megélhetési költségek (20 százalék) követik legfontosabb kihívásként.

Tízből csaknem kilencen (89 százalék) egyetértenek a háború sújtotta Ukrajna lakossága számára nyújtott uniós humanitárius támogatással, és tízből több mint nyolcan (84 százalék) egyetértenek azzal, hogy a háború elől menekülőket befogadják az EU-ban. A megkérdezettek 72 százaléka egyetért azzal, hogy az EU pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának, és ugyanennyien támogatják az orosz kormánnyal, vállalatokkal és magánszemélyekkel szembeni gazdasági szankciókat. Hatvanegy százalék azok aránya, akik támogatják, hogy az EU tagjelölti státuszt adott Ukrajnának, és hogy az EU katonai felszerelések beszerzését és szállítását finanszírozza Ukrajna számára (60 százalék).

A válaszadók többsége (57 százalék) elégedett az Ukrajna ellen indított orosz háborúra adott uniós válasszal, és 54 százalékuknak van hasonló véleménye hazája kormányának válaszlépéseivel kapcsolatban.

Az európaiak több mint háromnegyede (77 százalék) támogatja az uniós tagállamok közös védelmi és biztonságpolitikáját, 83 százalék azok aránya, akik szerint az EU-nak jelentős beruházásokat kell tennie a megújuló energiaforrásokba, és a lehető leghamarabb csökkentenie kell az orosz energiaforrásoktól való függőségét (81 százalék).

Tíz válaszadóból közel heten (69 százalék) támogatják a közös európai migrációs politikát, és 68 százalék támogatja a közös európai menekültügyi rendszert. Ugyanakkor a válaszadók háromnegyede (75 százalék) támogatja az EU külső határainak több európai határőrrel és parti őrséggel történő megerősítését - derült ki az uniós bizottság felméréséből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!