Európa-Afrika migrációs csúcsot tartanak Rómában Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Külföld, 2017.03.17

Németország, Franciaország, Svájc, Ausztria, Málta és a házigazda Olaszország, valamint az észak-afrikai Tunézia, Algéria és Líbia vesz részt a Rómában vasárnap kezdődő migrációs találkozón - jelentette be Marco Minniti olasz belügyminiszter pénteken.

Marco Minniti kijelentette, Európa és Észak-Afrika "összekötő csoportja" a Földközi-tengeri migráció kezeléséről egyeztet egymással. A találkozót vasárnap és hétfőn tartják az olasz rendőrség római akadémiája épületében.

Az eddig közölt információk szerint a találkozót Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök nyitja meg, jelen lesz a líbiai nemzeti egységkormányt vezető Fájez ál-Szárrádzs, valamint Dimitris Avramopoulos migrációs és belügyekért felelős EU-biztos.

Az olasz belügyminiszter szerint a cél egy állandó jellegű Európa és Észak-Afrika közötti kontakt-csoport működtetése a migráció Földközi-tengeri útvonalainak, valamint az északi és déli partok, országhatárok ellenőrzése és az embercsmpészekkel szembeni közös fellépés érdekében.

Az olasz kormány februárban Líbiával, majd Tunéziával írt alá migrációs megállapodást. "Az Afrikával való kapcsolatunkon múlik nem csak Róma vagy Párizs, hanem Európa jövője" - jelentette ki az olasz belügyminiszter. Marco Minniti korábban elmondta, hogy Róma - az EU-val együttműködésben - észak-afrikai migránstáborok felállításán dolgozik, hogy a veszélyes tengeri átkelés helyett az afrikai parti országokban azonosítsák a migránsokat és ugyanitt döntsenek arról, részesülhetnek-e menedékkérelemben vagy sem. Utóbbi esetben nem indulhatnak el Európa felé.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!