Éves csúcsok közelében a brit gazdaság aktivitása

Külföld, 2024.04.23

Jelentős emelkedéssel csaknem egyévi csúcson járnak a brit gazdaság friss aktivitási mérőszámai, bár ez szinte kizárólag a szolgáltatási ágazat erőteljes teljesítményének eredménye.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) kedden ismertetett előzetes felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 54,0 volt áprilisban a márciusi 52,8 után.

Az áprilisi BMI-mutató tavaly május óta a legmagasabb.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 54,0-es előzetes áprilisi kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének robusztus ütemű növekedésére vall.

A kompozit adaton belül a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat áprilisi aktivitási indexe 54,9 volt a múlt hónapban mért 53,1 után.

A brit feldolgozószektor áprilisi BMI-mutatója ugyanakkor ismét a visszaesést jelző tartományba süllyedt: a kedden ismertetett S&P Global/CIPS-felmérés 48,7-es gyáripari indexet jelez.

Márciusban a brit feldolgozó ágazat beszerzésimenedzser-indexe 50,3 volt, vagyis minimális mértékben ugyan, de a szektor aktivitásának élénkülését jelezte.

Az S&P Global Ratings hangsúlyozza, hogy a kompozit BMI-mérőszám hatodik hónapja folyamatosan a brit üzleti magánszektor élénkülő aktivitását mutatja.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence üzleti főközgazdásza az előzetes áprilisi kompozit BMI-index keddi ismertetéséhez fűzött elemzésében kiemelte: az adatok arra vallanak, hogy egyre nagyobb lendületre kap a brit gazdaság kilábalása a tavalyi recesszióból.

Williamson szerint az előzetes aktivitási számításokból az következtethető, hogy a brit hazai össztermék jelenleg 0,4 százalékos ütemben bővül negyedéves összevetésben az idei első negyedévre valószínűsíthető 0,3 százalékos GDP-növekedés után.

A brit statisztikai hivatal (OND) számításai szerint tavaly a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal, a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal csökkent a brit GDP, és így Nagy-Britannia - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság - technikai recesszióban zárta a múlt évet. A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben visszaesik a hazai össztermék.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója a londoni alsóház pénzügyi bizottságának legutóbbi meghallgatásán ugyanakkor kijelentette: egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a brit gazdaságban 2023 második felében kialakult, történelmi visszatekintésben "egyébként is nagyon csekély" mértékű recesszió már véget ért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!