Februárban csökkentek a német termelői árak

Külföld, 2024.03.20

Németországban a termelői árak éves szinten 4,1 százalékkal csökkentek februárban az előző havi 4,4 százalékos esést követően - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán.

Az elemzők kisebb mértékű, 3,8 százalékos termelőiár-esésre számítottak februárra.

Februárban már a nyolcadik egymást követő hónapban jegyeztek fel csökkenést.

Az energiaárak 10,1 százalékkal csökkentek éves összevetésben, az áram ára 16,8 százalékkal, a földgázé 17,7 százalékkal esett az év második hónapjában.

A köztes termékek ára 3,8 százalékkal csökkent, részben a fémek 7,8 százalékos, valamint a vegyi alapanyagok 11,4 százalékos áresése miatt.

Eközben a nem tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékkal drágultak. Az élelmiszerek ára februárban 0,6 százalékkal esett; ez volt az első éves szintű csökkenés 2021 áprilisa óta. Az élelmiszereken belül a legnagyobb mértékű, 19,4 százalékos árcsökkenést a növényi olajok esetében mérték. Ezzel szemben a gyümölcs- és zöldséglevek 15,4 százalékkal drágábbak voltak, mint 2023 februárjában, az édességek ára pedig 12,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában.

A tartós fogyasztási cikkek ára éves szinten 1,5 százalékkal emelkedett. A tőkejavak ára 2,8 százalékkal nőtt éves bázison, elsősorban a gépek 3,3 százalékos, valamint a gépjárművek, pótkocsik és nyerges vontatók 2,4 százalékos drágulása miatt.

Az energiaárak leszámításával a termelői árak 0,8 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban.

Februárban a németországi termelői árak az elemzők által várt 0,1 százaléknál nagyobb mértékben, 0,4 százalékkal csökkentek havi összevetésben. Egy hónappal korábban, januárban 0,2 százalékos növekedést regisztráltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!