Fehérorosz elnökválasztás - Borrell a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartására szólíottt fel

Külföld, 2020.08.07

A véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadságának tiszteletben tartására szólította fel az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a fehérorosz hatóságokat pénteken, hangsúlyozva, hogy az ország önállóságát és függetlenségét csak szabad és hiteles választások erősíthetik meg.

A vasárnapi elnökválasztás előtt ismertetett közleményében Josep Borrell rámutatott, hogy a fehérorosz választási kampány a média szabadságának elfogadhatatlan korlátozásával, békés tüntetők, megfigyelők, újságírók és aktivisták előállításával járt.

Felszólította a fehérorosz hatóságokat, biztosítsák, hogy a jelöltek gyakorolhassák politikai jogaikat, továbbá kerüljék az erőszak alkalmazását a békés tüntetők ellen, ne tartsanak fogva választási megfigyelőket, jelölteket vagy kampánytagokat. Azonnal engedjenek szabadon minden, politikai okokból őrizetbe vett aktivistát, jogvédőt, bloggert és újságírót - tette hozzá.

Kiemelte, az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy erősítse a fehérorosz néppel kialakított kapcsolatát, támogatja az ország függetlenségét és önállóságát. Az emberi jogok és a demokrácia ugyanakkor továbbra is prioritásai közé tartozik a Fehéroroszországgal kapcsolatos politikájának alakítása során - emelte ki az uniós diplomácia vezetője.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartanak elnökválasztást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!