Fehérorosz válság - Orosz kémfőnök: Washingtonnak kulcsszerepe volt a tiltakozások előkészítésében

Külföld, 2020.09.16

Kulcsszerepe volt az Egyesült Államoknak a fehéroroszországi tiltakozások előkészítésében, Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt pedig amerikai védelem alatt áll - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója szerdán Moszkvában.

"Az SZVR rendelkezésére álló értesülések alapján az Egyesült Államok kulcsszerepet játszik a jelenlegi fehéroroszországi eseményekben. Noha Washington megpróbál árnyékban maradni a nyilvánosság előtt, az amerikaiak többszörösére növelték a fehérorosz kormányellenes erők finanszírozását azután, hogy megkezdődtek az utcai tömegtüntetések. Ennek mértéke dollárok tízmillióiban mérhető" - idézte a TASZSZ a külföldön végzett orosz polgári hírszerzés vezetőjét.

Nariskin szerint a fehéroroszországi eseményekben világosan kimutatható a "nyugati nyom".

"A tiltakozó akciók a kezdetektől fogva jól szervezettek voltak, és külföldről koordinálták őket" - nyilatkozott a kémfőnök.

Nariskin azt mondta, hogy a tiltakozások nyugati szervezése jóval a vitatott kimenetelű augusztusi elnökválasztás előtt elkezdődött. Állítását egyebek között azzal az érvvel támasztotta alá, hogy tavaly és az idei év elején egyedül az Egyesült Államok mintegy 20 millió dollárral támogatta a kormányellenes megmozdulások szervezését Fehéroroszországban, egyebek között függetlennek mondott bloggerek és közösségi médiás információs profilok hálózatának kiépítésével, valamint aktivisták utcai akciókra való felkészítésével.

Az SZVR igazgatója szerint "a legperspektivikusabb aktivistákat tapasztalt amerikai instruktorok" Lengyelországban, Litvániában és Ukrajnában készítették fel az erőszakmentes tiltakozásra. Mint mondta, Cihanouszkaját és más ellenzéki aktivistákat az amerikaiak védelem alá vették mint a demokratikus Fehéroroszország leendő vezetőit.

Nariskin rámutatott, hogy Washington az európai szövetségeseivel folytatott tárgyalásai során ragaszkodik ahhoz, hogy növeljék a Minszkre nehezedő nyomást, rákényszerítendő a "törvényes" fehérorosz vezetést (Aljakszandr Lukasenka elnök kormányzatát) arra, hogy tárgyalásba bocsátkozzon az ellenzéki Koordinációs Tanáccsal a hatalom átadásáról.

"Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy rosszul álcázott kísérlet történik egy színes forradalom és egy alkotmányellenes fordulat megszervezésére, amely céljainak és feladatainak semmi köze sincs a fehérorosz állampolgárok érdekeihez" - fogalmazott Nariskin.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!