Fél évvel a választások előtt az ANO mozgalom a legnépszerűbb Csehországban

Külföld, 2017.04.24

Fél évvel az októberi képviselőházi választások előtt a kormánykoalíciós ANO mozgalom a legnépszerűbb Csehországban.

A CVVM közvélemény-kutató intézet áprilisi országos felmérésének hétfőn nyilvánosságra hozott eredménye szerint, ha most tartanák a választásokat, az Andrej Babis vezette mozgalomra a megkérdezettek 33,5 százaléka szavazna, míg a második helyen lévő szintén kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) a szavazatok 16 százalékát kapná. Míg az ANO mozgalom támogatottsága márciushoz viszonyítva egy százalékkal növekedett, a szociáldemokrata párté hat százalékkal csökkent. A harmadik helyen Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) végezne 12,5 százalékkal. A kommunisták választói támogatottsága nem nagyon ingadozik.

Rajtuk kívül képviselőházi mandátumokat szerezne még az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) 10.5 százalékkal, valamint a szintén ellenzéki TOP 09 hat százalékkal.

Nem kerülne be a parlamentbe a kormánykoalíció harmadik pártja, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL). A párt támogatottsága ugyan 7,5 százalékos, de miután a közelmúltban választási szövetséget kötött a STAN mozgalommal, közösen 10 százalékot kellene szerezniük, hogy bejussanak a parlamentbe. A STAN támogatottsága azonban alig két százalék, így a koalíciók számára előírt tízszázalékos küszöböt nem lépnék át. Pártok számára a parlamenti küszöb egyébként öt százalék.

Milos Zeman cseh köztársasági elnök október 20- 21-re írta ki a képviselőházi választást. A voksolás Csehországban már hagyományosan két napig tart. Az alsóháznak 200 tagja van. A felsőház, a szenátus 81 tagú.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!