Felforgatás vádjával nyolc év börtönbüntetésre ítéltek egy kínai aktivistát

Külföld, 2023.05.12

Felforgatás vádjával nyolc év börtönbüntetésre ítéltek egy neves kínai aktivistát, aki szerint mindez leszámolás volt két évtizedes jogvédő tevékenységéért - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása pénteken.

Jang Mao-tungot csütörtökön ítélte el a kantoni (kuangcsoui) bíróságok "az államhatalom felforgatására való felbujtásért" - írta testvére, Jang Mao-csüan a közösségi médiában.

Az aktivistának felrótták, hogy több tucat lázító hangvételű esszét tett közzé az interneten, az alkotmányos demokráciát támogató honlapot indított, valamint beszélt a külföldi médiával, miután 2021-be megtiltották neki, hogy az Egyesült Államokba utazzon, hogy meglátogassa halálos beteg feleségét.

A Kuo Fej-hsziung álnéven publikáló férfit ezt követően őrizetbe vették, és azóta börtönben ül. Tavaly januárban, két nappal felesége halála után emeltek vádat ellene.

Jangot az elzárás mellett három évre megfosztották politikai jogaitól, ami azt jelenti, hogy szabadulása után nem vállalhat nyilvános tisztséget, nem beszélhet nyilvánosan és nem publikálhat.

Az aktivistát harmadszor vetik börtönbe. Elmondta: azóta, hogy 1986-ban először részt vett a diáktüntetéseken megingathatatlanul küzd a szabadságjogokért, a demokráciáért, az emberi jogokért és a jogállamiságért Kínában. Az egykori filozófiatanár szerint a hatóságok két évtizedes intellektuális tevékenységéért számolnak el vele.

Az Egyesült Államok kínai nagykövetsége az aktivista mielőbbi elengedését követelte a Twitteren, és hasonló felszólítást tett közzé az Európai Unió képviselete, valamint Patricia Flor német nagykövet.

Jang nevét 2005-ben ismerte meg a világ, amikor segített egy dél-kínai falu lakóinak megvédeni földjogaikat és tiltakozni a korrupció ellen. Az aktivistát azóta zaklatták, kínozták, többször letartóztatták. Eddig összesen tizenegy évet töltött börtönben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!