Feljelentést tesz a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a székelyudvarhelyi áruházi ügyben

Külföld, 2017.09.04

Feljelentést tesz az etnikai alapú megkülönböztetéssel vádolt székelyudvarhelyi áruház ügyében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a román Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság brassói regionális főfelügyelője, Sorin Claudiu Susanu és a B1 tévé újságírója, Radu Banciu ellen - közölte hétfőn a szolgálat.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jogvédő szolgálata szerint Sorin Claudiu Susanu részrehajlóan járt el a székelyudvarhelyi ügyben, Radu Banciu újságíró pedig diszkriminatív, nacionalista, idegengyűlölő nyilatkozatokat tett az áruházi incidens kapcsán.

A szolgálat megállapította: a Militianul álnevet használó videoblogger manipulációs szándékkal félretájékoztatta a közvéleményt, amikor azt állította, hogy románsága miatt nem szolgálták ki a nemzetközi áruházlánc székelyudvarhelyi áruházának a kültéri grillezőjében.

Felidézte: Sorin Claudiu Susanu bejelentette: tízezer lejre (700 ezer forint) bírságolták pénteken az áruházat, miután "ellenőreiket szintén nem szolgálták ki az üzletben, mert románul kértek termékeket". A hatóság főfelügyelője arra is kitért, hogy nem ez az első eset, amikor nyelvi megkülönböztetésért bírságolják a székelyudvarhelyi áruházat. 2015-ben azért róttak ki ellene bírságot, mert termékeit kizárólag magyar nyelvű szórólapokon és reklámújságban hirdette.

"Nyilvánvalóan ebben ez esetben uszító jellegű információferdítés történt" - állapította meg a szolgálat. Az áruház közleményét idézte, mely szerint hétfőn nem azért rótt ki bírságot a fogyasztóvédelem, mert ellenőrei valamilyen rendellenességet találtak volna. Az ellenőrök a bírságolási jegyzőkönyvben a videoblogger által készített - megkérdőjelezhető hitelességű - kisfilmre hivatkoztak. Az áruház azt is cáfolta, hogy korábban már bírságot kellett volna fizetnie a magyar nyelvű reklámozás miatt.

A jogvédő szolgálat szerint Radu Banciu újságíró televíziós műsorában az egész Székelyföldet és a teljes romániai magyarságot megbélyegező kijelentéseket tett. A műsorvezető veszélyforrásként említette, és az országban felmerülő valamennyi etnikumközi konfliktusért felelőssé tette a magyar kisebbséget, az etnikumközi konfliktusok megoldására pedig a románok és magyarok elkülönítését, szegregációját javasolta.

Romániában rendkívüli nyilvánosságot kapott, és erős indulatokat váltott ki a Militianul (milicista - a rendőr megnevezése a kommunista diktatúra idején) nevet használó videoblogger múlt hét végén közzétett, telefonnal készített kisfilmje, amely látszólag azt bizonyítja, hogy egy nagy áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének a kültéri grill részlegén a románul meg sem szólaló elárusító nem szolgálta ki a hozzá román nyelven folyamodó vásárlót.

Az áruházlánc pénteken közleményben tudatta a térfigyelő kamerák felvételei alapján végzett belső vizsgálata előzetes következtetéseit. Ezek szerint a blogger nyitás előtt fél órával próbált vásárolni. Ekkor az elárusító tájékoztatta arról, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. A kisfilmen a blogger harmadik vásárlási próbálkozása látható, amelyre 13 perccel a nyitás előtt került sor. Ekkor az elárusító előbb elvette tőle a pénzt, de miután megállapította, hogy a kasszagép még nem működik, visszaadta a bankjegyet. A jelenet idején a blogger folyamatosan azt hangoztatta, hogy azért nem szolgálják ki, mert román. Megnyilvánulása a pult előtt várakozó többi vásárló - köztük az elárusító édesapja - felháborodását váltotta ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!