Felmentették a francia elnöki párttal szövetségben álló Modem vezetőjét az európai parlamenti fiktív asszisztensi állások miatt perben

Külföld, 2024.02.05

Felmentette a párizsi büntetőbíróság hétfőn Emmanuel Macron francia államfő egyik legfőbb szövetségesét, a centrista Demokrata Mozgalmat (Modem) vezető Francois Bayrou-t, akinek tíz párttársával kellett felelnie a pártjuk európai parlamenti (EP) fiktív asszisztensi állásai ügyében. A vádlottak közül nyolcat felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

A párizsi bíróság korrupcióellenes vizsgálóbírói több közéleti szereplőt is meggyanúsítottak a Modem ellen folyó eljárásban, többek között Marielle de Sarnez volt Európa-ügyi minisztert, a párt alelnökét, Michel Mercier volt igazságügyi minisztert és Alexandre Nardellát, a párt pénztárnokát.

A vizsgálóbírók azt vizsgálták, hogy a pártnak az EP büdzséjéből 2005 és 2017 közötti időszakban fizetett európai parlamenti asszisztensei valójában milyen munkát végeztek a centrista pártnál, illetve az európai pénzeket a párt Párizsban dolgozó munkatársainak kifizetésére használták-e fel. A nem legálisan felhasznált európai parlamenti összeget 1,4 millió euróra becsülte a francia igazságszolgáltatás.

Emmanuel Macron államfő első kormányából az után távoztak a modemes politikusok, hogy az államfő mozgalmával koalícióra lépett pártjuk ellen 2017. június 9-én ügyészi vizsgálat indult az európai parlamenti fiktív asszisztensi állások ügyében. Akkor valamennyi modemes miniszter, köztük Francois Bayrou is - aki az igazságügyi tárcát vezette - lemondott annak érdekében, hogy ne akadályozzák Macron induló kormányának munkáját.

Az ügyészség gyanúja szerint Bayrou pártelnök volt a centrista párt feltételezett illegális finanszírozásának a felelőse, ő azonban tagadta, hogy bármilyen rendszerszerű család történt az uniós pénzekkel, a bíróság álláspontja szerint pedig nem bizonyítható, hogy a pártelnök tudott az uniós pénzek törvénytelen felhasználásáról.

A per végén további két vádlottat is felmentettek, míg a párt másik nyolc tagját, köztük öt volt EP-képviselőt 10 és 18 hónap közötti felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 10 ezer és 50 ezer euró közötti pénzbüntetésre ítélték.

A Modem elleni vizsgálat azt követően indult, hogy a Marine Le Pen vezette akkor Nemzeti Front egyik volt EP-képviselője, Sophie Montel feljelentést tett a centrista párt ellen, válaszul az ő ellene indított eljárásra. Sophie Montel később kilépett volt pártjából.

Franciaországban hasonló eljárás folyik a radikális baloldali Engedetlen Franciaország és a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés ellen is. Az utóbbi párt esetében húsz ember, köztük Marine Le Pen korábbi pártelnök ellen indult vizsgálat. Őket azzal vádolják, hogy 2009 és 2017 között 6,8 millió euró európai parlamenti juttatást használtak törvénytelenül nemzeti pártcélokra. Az ő perük 2024 őszén lesz a párizsi büntetőbíróságon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!