Felmentették a volt francia munkaügyi minisztert a korrupciós vádak alól

Külföld, 2024.01.17

Felmentette a párizsi büntetőbíróság szerdán Olivier Dussopt volt francia munkaügyi, foglalkoztatási és integrációs minisztert a korrupciós vádak alól, alig egy héttel azután, hogy hatévi kormánytagság után menesztette a köztársasági elnök.

A volt tárcavezetőt azzal vádolta meg a korrupciós ügyekkel foglalkozó országos pénzügyi ügyészség, hogy 2009-2010-ben a közép-franciaországi Annonay település polgármestereként és országgyűlési képviselőjeként előnyben részesített egy vállalatot egy közbeszerzési pályázaton. Az ügyben a Saur vízgazdálkodási vállalatot és annak korábbi vezetőjét, Olivier Brousse-t is vád alá helyezték hivatali vesztegetés gyanújával.

A bíróság megállapította, hogy Olivier Dussopt - aki betegségre hivatkozva nem jelent meg az ítélethirdetésen - semmilyen bizalmas információt nem adott át a vízgazdálkodási vállalatnak, amelynek volt igazgatóját is felmentették.

Az ügy tárgya egy 5,6 millió euró értékű szerződéssel kapcsolatos beszerzési pályázatra vonatkozó bizalmas információk átadása volt. Az ügyészség gyanúja szerint Olivier Dussopt módosíttatta a pályázat értékelési kritériumait annak érdekében, hogy a Saur, Franciaország harmadik legnagyobb vízgazdálkodási csoportja nyerjen, s ezért a novemberben megtartott perben tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetés és 15 ezer eurós pénzbírság kiszabását kérte az akkor még kormánytag Olivier Dussopt-ra. A vádakat azonban a bíróság nem találta bizonyítottnak.

Az AFP hírügynökséghez szerdán eljuttatott nyilatkozatában Olivier Dussopt úgy fogalmazott, "örül, hogy ártatlanságát elismerték, és hogy a bíróság igazságot szolgáltatott", és "egy nagyon részletes és pontos vizsgálatot követően úgy ítélte meg, hogy nem történt bűncselekmény".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!