Felmérés: Romániában baloldali és nacionalista politikusok esélyesek arra, hogy megnyerjék az elnökválasztást

Külföld, 2024.01.31

Romániában baloldali, illetve nacionalista politikusoknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy megnyerjék az év végén esedékes elnökválasztást - derült ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet friss felméréséből, amelynek erre vonatkozó eredményeit szerdán tették közzé.

Romániában még egyetlen párt sem nevezte meg hivatalosan elnökjelöltjét, ezért az INSCOP azt vizsgálta meg, milyen eséllyel indulnának az egyes pártok vezetői az államelnöki tisztségért, de a potenciális jelöltek közé sorolta Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettest is, abból kiindulva, hogy 15 éve nagyon közel került már a tisztség elnyeréséhez, és az utóbbi hónapokban "potenciális elnökjelöltként" sokat szerepel a hazai közéletben.

A volt román külügyminiszter és korábbi szociáldemokrata (PSD) pártelnök Geoana a január 16. és 24. között felvett adatok alapján is első helyen áll az INSCOP felmérésében, az októberi méréshez képest még javított is néhány százalékpontot előnyén a második helyezett Marcel Ciolacu miniszterelnök, jelenlegi PSD-elnökkel szemben.

Ha most vasárnap tartanák a román elnökválasztást, Mircea Geoana független jelöltként a voksok 26,5 százalékát, Marcel Ciolacu (PSD) pedig 18,9 százalékukat szerezné meg. A harmadik és negyedik helyen két nacionalista politikus áll: a parlamenti botránykeltéseiről elhíresült Diana Sosoaca szenátor, az SOS Romania párt elnöke 14 százalékkal, illetve George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke 13,3 százalékkal.

A lehetséges jobboldali jelöltek csak az ötödik-hatodik helyen állnak a választói preferenciák rangsorában: Nicolae Ciuca, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a voksok 11,4 százalékára, Catalin Drula USR-elnök, az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) lehetséges államfőjelöltje a szavazatok 5,9 százalékára számíthat. Dacian Ciolos volt miniszterelnökre, a centrista REPER elnökére a megkérdezettek 5,1, míg Kelemen Hunorra, az RMDSZ elnökére a romániai választók 3,6 százaléka szavazna, ha most rendeznének elnökválasztást.

Remus Stefureac, az INSCOP igazgatója szerint az elnökválasztás lesz az idei választási év legfontosabb megmérettetése a román politikában, az elnökjelöltek kiválasztása pedig befolyásolhatja a pártok támogatottságát az európai parlamenti, önkormányzati és parlamenti választásokon is. A médiában "jól látható" államfőjelöltek népszerűsége növelheti vagy akár visszavetheti az adott párt támogatottságát. Ezzel összefüggésben a kormánypártok (PNL és PSD) azt mérlegelik, hogy összevonják az elnökválasztást az őszi önkormányzati vagy a júniusi EP-választással, erről azonban még nem született megállapodás közöttük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!