Felmérések: csökkent a különbség a szociáldemokraták és a szabadságpártiak támogatottsága között Ausztriában

Külföld, 2017.03.20

Alig pár százalékos a különbség a nagyobbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatottsága és az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) között, amely továbbra is a legnépszerűbb politikai erő Ausztriában - derült ki egybehangzóan két különböző közvélemény-kutató intézet hétfőn bemutatott felméréséből.

A Profil című osztrák hetilap által közölt vizsgálatot a Unique Research közvélemény-kutató végezte a múlt héten, 500 ember megkérdezésével. Eszerint az FPÖ 31, míg az SPÖ 29 százalékon áll. A kisebb koalíciós partner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 22 százalékos támogatottsággal bír.

A válaszadók egyharmada szerint az osztrák kormány a tavaly tavaszi kancellárváltást követően új lendületet tudott venni, kétharmad szerint azonban ez nem sikerült. Ugyanakkor a válaszadók 70 százaléka nem akar előrehozott választást és azt szeretné, ha a koalíció kitartana a 2018 őszén tartandó parlamenti választásig.

A megkérdezettek 40 százaléka szavazna Christian Kern jelenlegi kancellárra, ha közvetlenül adhatná le voksát. Az FPÖ elnökét, Heinz-Christian Strachét 17, míg az ÖVP jelenlegi elnökét, Reinhold Mitterlehner alkancellárt tíz százalék választaná meg kancellárnak.

A Der Standard című lapban közölt felmérés szerint az FPÖ 30, míg az SPÖ 29, az ÖVP 20 százalékon áll. A kutatást a linzi Market Institut végezte a múlt héten, több mint négyszáz ember megkérdezésével. Ennek eredménye szerint az osztrák választók úgy gondolják, hogy az FPÖ politikai tervei a legismertebbek az emberek előtt, míg az ÖVP-ben vannak a politizálásra legalkalmasabb emberek. A Der Standardnak nyilatkozó intézetvezető, David Pfarrhofer szerint mindennek az lehet az oka, hogy Sebastian Kurz külügyminiszter, az ország legnépszerűbb politikusa a néppárt tagja.

A megkérdezettek 56 százaléka szerint a kancellár jól vezeti az országot, 28 százalék szerint viszont nem. Angela Merkel német kancellár a válaszadók 50 százaléka szerint cselekszik helyesen, 42 százalék, elsősorban az FPÖ szavazói szerint azonban nem. Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját a megkérdezettek 29 százaléka helyesli, elsősorban az FPÖ támogatói, és 54 százalék elutasítja. A Donald Trump amerikai elnök által folytatott politikát 11 százalék tartja jónak, 76 százalék pedig elítéli. Orbán Viktor a megkérdezettek 28 százaléka szerint megfelelően irányítja Magyarországot, 48 százalék szerint viszont valaki más jobban vezetné. Recep Tayyip Erdogan török elnök politikáját az osztrákok két százaléka helyesli és 89 százalék ellenzi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!