Feloszlott a vajdasági tartományi parlament, előrehozott választásokat tartanak december 17-én

Külföld, 2023.11.16

Feloszlatta magát a vajdasági parlament csütörtökön, és ezzel lehetővé vált, hogy december 17-én az előrehozott köztársasági parlamenti választás mellett tartományi választást is tartsanak Szerbiában.

A parlament feloszlatását azzal indokolták, hogy célszerűbb és költséghatékonyabb egy időben tartani a köztársasági és a tartományi választást, mint ha kétszer kellene megrendezni a voksolást, a tartományi képviselők mandátuma ugyanis 2024 júliusában jár le.

Momo Colakovic házelnök nem sokkal azt követően, hogy a 120 képviselő közül 95 támogatta a képviselőház feloszlatását, ki is írta a voksolást december 17-re.

Momo Colakovicot a tartományi parlament legidősebb politikusát a képviselőház legutóbbi ülésén, vita nélkül választották meg házelnöknek kizárólag azért, hogy a parlamentet három megbízatási időn át vezető Pásztor István október 30-i halálát követően legyen elnök, aki kiírhatja a voksolást.

A 2020-as tartományi választásokat követően az országos szinten is kormányzó Szerb Haladó Pártnak 78, a Szerbiai Szocialista Pártnak 13, a Vajdasági Magyar Szövetségnek pedig 11 képviselője került be a vajdasági parlamentbe. Ezenfelül a 120 tagú tartományi képviselőházba politikust tudott delegálni a Vajdasági Front és a Szerbia Királyságért koalíció.

Vajdaságban körülbelül 1,7 millió szavazópolgár él, tehát a tartományi választás ennyi embert érint. A választói névjegyzéket december elsején zárják le, akkor derül ki a szavazóképes állampolgárok pontos száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!