Francia elnökválasztás - Egy bezárásra ítélt gyárnál csapott össze a két elnökjelölt

Külföld, 2017.04.26

Meglepetésszerűen megelőzte szerdán a francia elnökválasztás szuverenista jelöltje, Marine Le Pen az észak-franciaországi Amiens városában a Whirlpool amerikai elektronikai cég egyik bezárásra ítélt üzeménél a centrista jelöltet, Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági minisztert, aki nem messze a teleptől az üzem szakszervezeti vezetőivel tárgyalt.

Le Pen és az őt jelölt radikális jobboldali Nemzeti Front tucatnyi aktivistája bejelentés nélkül jelent meg délelőtt a gyár parkolójában és mintegy tíz percig szelfiket készítettek a meglepett, de az elnökjelöltet láthatóan örömmel fogadó munkásokkal, miközben centrista riválisa a 2018-ban Lengyelországban telepítendő üzem dolgozóinak jövőjéről egyeztetett a városközpontban.

"Én a munkások mellett vagyok, itt a parkolóban, nem az amiens-i éttermekben" - mondta a sajtó képviselőinek a szuverenista jelölt. Le Pen azt ígérte a gyárbezárás ellen tiltakozó munkásoknak, hogy amennyiben megválasztják elnöknek, mind a háromszáz dolgozó munkahelyét megvédi és megakadályozza a lengyelországi áttelepítést.

"Marine Le Pen csak azért jött Amiens-be, mert én itt vagyok. Üdvözlet neki" - mondta dühösen Macron, az északi város szülötte a szakszervezeti vezetők előtt. A centrista jelölt ezt követően maga is elment az üzembe, ahol füttyel és "Marine elnök" felkiáltással fogadták. A szuverenista jelölt már nem volt jelen, de a Nemzeti Front aktivistái megvárták Macron érkezését.

A tíz százalékos munkanélküliséggel küzdő Franciaországban a munkahelyek megőrzése lett a két forduló közötti kampány egyik fő témája, s a globalizációhoz való viszonyban élesedett ki a kampány Macron és Le Pen között.

A szuverenista jelölt a munkások és a fizetésből élők jelöltjének kívánja magát feltüntetni a szerinte az elitet képviselő Macronnal szemben. Az Európa-ellenes Le Pen azt hangoztatta, hogy ő azon "franciák jelöltje, akik nem akarják, hogy elvegyék tőlük az állásukat és a vásárlóerejüket".

Emmanuel Macron, mielőtt a munkásokkal találkozott, elítélte, hogy riválisa a Whirlpool szociális konfliktusát "politikai célokra használta fel". Amikor az egyik munkás azt kérdezte tőle, hogyan lehetne Franciaországban tartani a munkahelyeket, amikor azok sokkal olcsóbbak Lengyelországban, a volt gazdasági miniszter elismerte, hogy "ez nincs rendben", ugyanakkor szerinte "a határok lezárása hazug ígéret" Le Pen részéről, akinek a programja (az eurózónából és az Európai Unióból való kilépéssel) tönkretenné a franciák vásárlóerejét. Az Európa-barát politikus szerint "mindig lesznek rosszul viselkedő cégek, amelyekkel keménynek kell lenni, de nem lehet megtiltani az elbocsátásokat, mert vannak olyan elbocsátások, amelyek igazolhatók".

A Whirlpoolnál tett látogatással új lendületet vett a két forduló közti kampány. Macron ugyanis a hét elején alig jelent meg a nyilvánosság előtt, amiért élesen bírálta a sajtó, miközben Le Pen hétfő óta az utcákon folytat offenzív kampányt.

Az észak-franciaországi Arrasban tartott szerda esti nagygyűlésén azonban Macron már közel egyórás harcos beszédben ostorozta riválisa "hazugságait". A centrista jelölt szerint "a magát a nép jelöltjeként" feltüntető Le Pen valójában az apja, a Nemzeti Frontot alapító Jean-Marie Le Pen kastélytulajdonos "örököse".

Macron azt mondta, tiszteletben tartja egyes franciák dühét, de szeretné őket meggyőzni arról, hogy érdemesebb "egységet építeni" és arra kérte a franciákat, hogy "ne adják a dühüket a Nemzeti Frontnak, mert nem érdemli meg".

Az elnökválasztás második fordulóját május 7-én rendezik, a friss felmérések szerint Macron 62-64 százalékot is szerezhet, míg Le Pennek 39 százalékot jeleznek előre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!