Francia elnökválasztás - Emmanuel Macron visszautasította, hogy Francois Hollande politikai örököse lenne

Külföld, 2017.04.03

A három hét múlva esedékes francia elnökválasztás favoritjának számító független jelölt, Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter a jelenlegi baloldali államfővel, Francois Hollande-dal ellentétben nem  szokványos elnök szeretne lenni, hanem olyan "elnök, aki elnököl".

"Nem kívánok normális elnök lenni. Olyan elnök leszek, aki elnököl ... gyorsan meghozott döntésekkel, elsőbbséget élvező elnöki témakörökkel és egy olyan kormánnyal, amely kormányoz" - mondta a volt gazdasági miniszter a Le Monde című napilapban hétfőn megjelent interjúban.

Francois Hollande 2012-ben a normális elnök jelszavával nyerte meg az elnökválasztást Nicolas Sarkozy korábbi államfővel szemben, akit a francia média akkoriban "hiperelnöknek" nevezett el.

"A módszer, amit javasolok, radikálisan különbözik Francois Hollande módszerétől. A kampány alatt bejelentett mély reformokat a megválasztásom után azonnal elindítom. Egyértelműen" - hangsúlyozta Emmanuel Macron, aki elmondása szerint "szakított Francois Hollande-dal", amikor 2016 augusztusban "alapvető nézeteltérések" miatt kilépett a kormányból.

A magát a jobb- és a baloldal felé helyező 39 éves centrista jelölt sem az örökös, sem az áruló jelzőt nem fogadja el.

"Én kettőt lapoztam. Az elmúlt öt év és az elmúlt húsz év után is" - fogalmazott Macron, aki az elnökségét két tengely mentén kívánja megszervezni: az egyértelműség és a felelősségvállalás mentén.

Macron szerint konzervatív riválisa, Francois Fillon sokkal inkább tekinthető egy letűnt politika örökösének, hiszen öt évig Nicolas Sarkozy miniszterelnöke volt (2007-2012), "és soha nem mert neki bármit is megmondani, vagy esetleg ott hagyni őt".

A Köztársaságiak a hétvégén akciót indítottak a közösségi oldalakon, képekkel és olyan kulcsszavakkal, amelyek egyrészt a 39 éves politikus tapasztalatlanságára, hívják fel a figyelmet, másrészt azt sugallják, hogy Macron valójában Francois Hollande leköszönő államfő politikai örököse, és ha megválasztják, akkor a jelenlegi népszerűtlen kormánypolitika folytatója lesz.

Emmanuel Macron két évig Francois Hollande államfő legfőbb gazdasági tanácsadója, majd 2014 októbere és 2016 augusztusa között gazdasági miniszter volt.

A támadást egyébként múlt csütörtökön maga Francois Fillon indította meg, amikor egy rádióinterjúban ironikusan felcserélte a riválisa és a köztársasági elnök keresztneveit. "Nevezhetjük Emmanuel Hollande-nak vagy Francois Macronnak, ahogy jobban tetszik" - mondta a konzervatív jelölt az RTL rádióban.

Ha most tartanák az első fordulót, a közvélemény-kutatások szerint Fillon 17-20 százalékos támogatottsággal nem jutna be a második fordulóba, ahol a 25-26 százalékos támogatottsággal fej fej mellett az élen haladó Emmanuel Macron és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke között dőlhet el az államfői szék sorsa. A jelenlegi állás szerint Macront 63 százalékos támogatottsággal választanák meg elnöknek a 37 százalékot elérő Le Pennel szemben. Abban az esetben, ha Le Pen ellenfele Fillon lenne a második fordulóban, a konzervatív jelölt 58 százalékkal győzné le a 42 százalékot elérő radikális jobboldali jelöltet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!