Francia elnökválasztás - Francois Fillon a botránya óta először jelent meg Alain Juppéval együtt

Külföld, 2017.04.19

Négy nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt Alain Juppé volt jobboldali miniszterelnök, Bordeaux polgármestere egy kampányrendezvényen három hónap után először tűnt fel Francois Fillon konzervatív jelölt mellett, aki legyőzte őt novemberben a jobboldali előválasztáson.

A szimbolikus találkozó célja a jobbközép választók mozgósítása volt a vasárnapi első forduló előtt.

A családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt ügyészi eljárás alá került Francois Fillon a botrány januári kirobbanása óta az elnökválasztás favorit helyéről a harmadik helyre csúszott vissza, de az utóbbi két hétben egy-két százalékponttal emelkedett a támogatottsága, s jelenleg 19-20 százalékon áll, így a két favorit, a függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke mellett neki is esélye van továbbjutni a második fordulóba.

A jobboldali előválasztás első két helyén végzett Fillon és Juppé január 25. óta nem mutatkozott együtt nyilvánosan. Aznap robbantotta ki Le Canard enchainé című szatirikus hetilap a sikkasztási botrányt, amikor Fillon éppen Bordeaux-ban tett látogatást.

A két jobboldali politikus szerdán a Deezer zenei portál párizsi irodájában jelent meg együtt másfél órára a kamerák előtt, ahol nyilvánosan kezet is fogtak egymással.

A találkozót a jobboldal eredetileg egy informatikai iskolában tervezte, de azt biztonsági okokra hivatkozva néhány órával korábban lemondták. Az informatikai kódolást oktató intézmény vezetősége cáfolta, hogy ennek oka az volt, hogy a diákok egy része tiltakozni kívánt Fillon ellen. A francia sajtó szerint a diákok azt tervezték, hogy a számítógépeik kifordított képernyőivel fogadják az elnökjelöltet, amire azt írták volna, hogy "Add vissza a pénzt!".

Az üzenet arra a gyanúra utalt, amely szerint Fillon felesége és gyerekei csaknem egymillió eurót vettek fel a parlamentben, de feltehetően nem végeztek munkát. Penelope Fillon 1986 és 2013 között - hosszabb szünettel - felváltva állt férje és annak utóda alkalmazásában, amiért összesen nettó 680 ezer eurót kapott, havonta átlagosan nettó 3600 eurót (1,1 egymillió forintot). Kedden egyébként Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfő - akinek kormányát öt éven át (2007-2012) vezette Fillon - a közösségi oldalakon közzétett felvételen jelezte, hogy volt kormányfőjére fog vasárnap szavazni, s azt kérte a jobboldali választóktól, hogy "ne engedjenek a széthúzás betegségének".

Hírmagyarázók szerint a két korábbi rivális, Juppé és Sarkozy is csak a kötelező minimum támogatást adta meg a konzervatív jelöltnek, akinek nagygyűlésein egyszer sem kívántak megjelenni.

A Le Monde című napilap kedd délután megjelent számában azt írta, hogy lemondták a konzervatív jelölttel tervezett nagyinterjút, mert Fillon feltételül szabta, hogy nem kérdezhetik azokról az ügyekről, amelyekben vádat emeltek ellene.

"Visszautasítottuk, mert elengedhetetlennek éreztük, hogy Francois Fillont a közélet erkölcsössé tételéről is kérdezzük, ez ugyanis a jelenleg folyó demokratikus vita egyik alaptémája" - írta Luc Bronner lapigazgató rövid cikkében. "És azért is, mert szerintünk egyértelmű, hogy a politikusok nem dönthetek arról, hogy milyen kérdéseket tesznek fel nekik" - tette hozzá a Le Monde igazgatója. Francois Fillon egyébként a legnézettebb hírtelevízió, a BFM interjúajánlatát is visszautasította hasonló okokból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!