Francia elnökválasztás - Macron programját tartják a leghitelesebbnek a franciák a munkanélküliség csökkentése terén

Külföld, 2017.03.13

A másfél hónap múlva esedékes francia elnökválasztáson függetlenként induló Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter programját tartják a leghitelesebbnek a munkanélküliség csökkentése terén a franciák - derül ki a Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet hétfőn tett közzé.

Elemzők szerint a gazdasági kérdések, s azon belül is a 10 százalék körül stagnáló munkanélküliség csökkentésére tett javaslat lesz az egyik legfontosabb szempont a francia választópolgárok számára a választáson.

A február 28. és március 2. között 1014 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek alig 16 százaléka bízik a politikusokban a munkanélküliség csökkentése terén.

Közülük 38 százalék gondolja azt, hogy a centrista Emmanuel Macronnak sikeres lehet ezen a téren a programja, a konzervatív Francois Fillonban 30 százalék bízik, Marine le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke pedig a megkérdezettek 27 százaléka szerint tudná csökkenteni a munkanélküliséget. Ugyanekkora arányban bíznak a szocialista Benoit Hamonban, míg a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon 25 százalék szerint lehet sikeres ezen a téren.

Francois Fillon egyébként hétfőn mutatta be a gazdasági programjának részleteit, amely lényegében megegyezik azzal a vállaltan liberális programmal, amellyel megnyerte a jobboldal előválasztását novemberben. Ennek legfontosabb elemei a közszférában félmillió munkahely megszüntetése, a 35 órás munkahét 39 órásra módosítása, a nyugdíjkorhatár megemelése 65 évre, a kis- és középvállalatok terheinek csökkentése.

A családtagjai állítólagos fiktív parlamenti alkalmazásai miatt szerdán várhatóan ügyészségi eljárás alá kerülő jelölt egyik új javaslata az érdekellentét elkerülésének megelőzése a közszférában. Ennek érdekében a képviselők bevonásával "modernizálná a parlamenti munkatársak státuszát".

A favoritnak számító Emmanuel Macron, aki "túl durvának" ítélte meg konzervatív riválisa programját, bejelentette, hogy az En Marche (Indulás!) elnevezésű programja 8 millió eurós banki hitelt vesz fel az elnökválasztási kampányra.

Richard Ferrand szocialista képviselő, a mozgalom főtitkára a BFM hírtelevízióban jelezte, hogy azt követően nevezik meg a bankot, miután a tárgyalások befejeződtek a hitelfelvételről. Azt is elmondta, hogy az En Marche eddig 9 millió magánadományt kapott a franciáktól. Mivel a mozgalom nem kíván párttá alakulni, állami támogatást nem kap az elnökválasztási kampányhoz.

Közben a korábban Alain Juppét, a jobbközép Köztársaságiak novemberi előválasztásán alulmaradt bordeaux-i polgármestert támogató ifjúsági mozgalom több mint száz középvezetője felsorakozott Macron mögött. A Fiatalok Juppével nevű csoport tagjai az elnökválasztáson az előválasztást megnyerő, de azóta korrupciós botrányokban megrendült Francois Fillont nem kívánják támogatni.

"Mi, a Fiatalok Juppével korábbi vezetői, animátorai és tagjai, úgy döntöttünk, hogy Emmanuel Macron mellé állunk" - írták a sajtóban közzétett kiáltványukban. Véleményük szerint nem szabad hallgatni az elnökválasztás "súlyos helyzete és nyugtalanító fordulata" miatt.

"Elítéljük Francois Fillon háromszoros radikalizmusát. A programjának a radikalizmusát, a sajtóval, az igazságszolgáltatással és az ellenfeleivel szembeni radikalizmusát, valamint a támogatóinak a radikalizmusát" - írták.

A L,Opinion című liberális napilap hétfőn értesült arról, hogy Jacques Chirac néhai konzervatív államfő (1995-2007) unokája, a 20 éves Martin Rey-Chirac már egy éve, az alapításkor elkötelezte magát Emmanuel Macron mozgalmában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!