Francia választások - Macron pártja nem indít képviselőjelöltet Manuel Valls volt miniszterelnökkel szemben

Külföld, 2017.05.11

Manuel Valls volt francia szocialista miniszterelnök (2014-2016) nem indulhat a júniusi nemzetgyűlési választásokon Emmanuel Macron megválasztott francia köztársasági elnöknek a La République en marche (LRM - A Köztársaság lendületben) névre átkeresztelt politikai mozgalmának színeiben, de az államfő pártja nem állít vele szemben jelöltet - jelentette be csütörtökön Richard Ferrand, az LRM főtitkára.

A volt kormányfő jelöltsége a Párizshoz közeli Evry városában "nem felelt meg a mozgalmunk által megszabott kritériumoknak, miután egyetlen olyan jelölt sem indulhat, aki már három parlamenti mandátumon van túl" - indokolta a döntést a pártvezető. "De nem akarjuk azt a benyomást kelteni, hogy megalázzuk, eltaszítjuk, ítéletet mondunk. Nem indítjuk őt, de nem is állítunk vele szemben jelöltet. Az összefogás pillanatában úgy véljük, hogy nem csapjuk be az ajtót egy volt miniszterelnök orra előtt, aki csatlakozni szeretne hozzánk és aki hasznos szeretne lenni" - tette hozzá.

"A kritériumokon nem változtatunk, nincs kivétel. De tudomásul vesszük, hogy egy volt miniszterelnök külön eset és nem szeretnék vitát gerjeszteni" - hangsúlyozta Richard Ferrand.

Arra a kérdésre, hogy Manuel Valls esetéről Emmanuel Macron személyesen döntött-e, az LRM főtitkára elismerte, hogy a megválasztott köztársasági elnök "magához vett néhány, rendkívüli jellegű esetet".

Manuel Valls kedden jelentette be, hogy "az elnöki többség jelöltjeként" indul a június 11-én és 18-án esedékes nemzetgyűlési választásokon a Párizshoz közeli Evryben, amelynek polgármestere volt, és ahol 2002-ben, 2007-ben és 2012-ben is több mint hatvan százalékos támogatottsággal választották meg képviselőnek. Emmanuel Macron mozgalma már akkor jelezte, hogy a volt kormányfő egyelőre nem adott be pályázatot képviselői helyre, ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az új nemzetgyűlésben esetleg az elnöki tábor soraiban foglalhasson helyet.

Az LRM csütörtökön hozta nyilvánosságra azoknak a névsorát, akik a párt színeiben indulnak a nemzetgyűlési választásokon. Az 577 képviselőjelölti helyre azonban olyan sok pályázat érkezett, hogy egyelőre csak 428 jelöltet, 214 nőt és ugyanennyi férfit nevezett meg az illetékes bizottság, a jelentkezések elbírálása jövő szerdáig folytatódik.

A sajtótájékoztató előtt Manuel Valls azt mondta: nyugalommal várja az LRM döntését.

"Várni kell, én itt vagyok Evryben szokás szerint, a helyiek gyűrűjében, akiket régóta ismerek, ez a forrásom, a választókörzetem, és itt vagyok képviselő" - hangsúlyozta Valls. Hozzátette, hogy bárhogy is dönt a bizottság, ő "mindenképpen az elnöki többség mellett kötelezte el magát".

Elemzők szerint Manuel Vallsnak minden esélye megvan arra, hogy ismét megválasszák képviselőnek, s ez esetben pedig egyértelmű, hogy Macron táborában fog politizálni.

Emmanuel Macron a volt miniszterelnöknek köszönheti politikai karrierjének kezdetét: Valls győzte meg 2014-ben Francois Hollande államfőt, hogy nevezze ki Macront gazdasági miniszternek. A fiatal politikus két hónappal korábban felmondott az Elysée-palotában - ahol a hivatal helyettes vezetője volt -, mert nem volt elégedett a reformok ritmusával. Az akkoriban a terrorizmus elleni harcban és a gazdasági kérdésekben tabudöntögetőnek számító és a jobboldalon is kifejezetten kedvelt Valls azt remélte, hogy Macron az ő szociálliberális irányvonalát erősítheti a kormányban, ők ugyanis meggyőződésük és elképzeléseik alapján politikai ikertestvéreknek tekinthetők. Valls egyébként már az elnökválasztás első fordulójában is Macront, nem pedig a szocialisták megválasztott jelöltjét, Benoit Hamont támogatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!