Franciaország "rendíthetetlenül támogatja" Moldovát az orosz fenyegetettséggel szemben

Külföld, 2024.03.07

Franciaország megerősítette "rendíthetetlen támogatását" Moldova "függetlenségét, szuverenitását és területi integritását" illetően - közölte csütörtökön a francia elnöki hivatal, miután a két ország vezetője kétoldalú védelmi megállapodásról döntött Párizsban.

Egy héttel azután, hogy a Dnyeszter melléki szakadár terület képviselői védelmet kértek Oroszországtól, amely 1500 katonát állomásoztat az Ukrajnával határos Transznisztriában, Emmanuel Macron francia elnök és moldovai kollégája, Maia Sandu nyilatkozatban szólította fel Moszkvát, hogy "vonja vissza erőit, amelyek illegálisan állomásoznak moldovai területen".

Párizs kijelentette, hogy kész "hozzájárulni, amikor eljön az ideje, a konfliktus tartós és békés rendezéséhez". A konfliktus 1992 óta, a Szovjetunió felbomlása óta befagyott, Oroszország ukrajnai inváziója ugyanakkor kiélezte a feszültséget ezen a valamivel több mint négyezer négyzetkilométernyi területen, és Moldovában, amely "a hibrid támadások felerősödésével néz szembe" - olvasható a közleményben.

Chisinau elsősorban attól tart, hogy az EU-csatlakozásról ősszel esedékes népszavazás és az elnökválasztás előtt a dezinformációs tevékenység felerősödik.

"A moszkvai rezsim energetikai zsarolással, tüntetések szervezésével, kibertámadásokkal próbálja ellenőrzés alatt tartani a hazámat (...) és akár államcsíny megrendezésével is" - mondta Maia Sandu a francia elnökkel közös sajtótájékoztatóján.

Ezekkel a "beavatkozási kísérletekkel szemben, amelyeknek egyértelmű célja a moldovai társadalom megosztása (...), Franciaország és az Európai Unió önök mellett áll" - válaszolta Emmanuel Macron. "A moldovai nép büszke lehet az ön békés küzdelmére a szabadságért, amely kihívást jelent Vlagyimir Putyin Oroszországa számára" - tette hozzá a francia elnök.

Emmanuel Macron elmondta: a két ország védelmi miniszterei által aláírt megállapodás rendelkezik "egy állandó védelmi misszió megnyitásáról a következő hónapokban Chisinauban", ami a francia elnök "csak az első lépésnek" tekint.

Február 29-én a nemzetközi közösség által el nem ismert Dnyeszter melléki terület képviselői kongresszust tartottak, amelyen segítséget kértek Moszkvától a moldovai nyomásgyakorlással szemben, és kérték a nemzetközi közösséget, járjon közbe a Chisinauval való teljes körű párbeszéd felújítása érdekében.

A 460 ezer lakosú, Ukrajna és a Dnyeszter folyó közé ékelődő szeparatista terület rövid fegyveres konfliktus után 1992-ben szakadt ki Moldovából. Hivatalos adatok szerint 1500 orosz katona tartózkodik a területen békefenntartó feladatokat ellátva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!