G20-csúcs - Az EU prioritásait foglalták össze az uniós bizottság és a tanács elnökei

Külföld, 2017.07.05

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke kilenc pontban foglalta össze az Európai Unió prioritásait a G20-csoport héten kezdődő, kétnapos hamburgi csúcstalálkozójára vonatkozóan.

Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság és Donald Tusk, az uniós tanács elnöke az Európai Unió állam- illetve kormányfői számára szerdán küldött közös levelükben hangsúlyozták: a világban jelentkező viharos időszakban Európa szerepe és vezetőinek felelőssége nemzetközi szinten is egyre növekszik.

Mint írták, az unió minden eddiginél jobban, globális referenciaként szolgál mindazok számára, akik értékelik a liberális demokrácia és az emberi jogok, a szabad és tisztességes kereskedelem elveit, vagy a konkrét lépéseket a globális kihívások - például az éghajlatváltozás, a szegénység, a terrorizmus és az illegális migráció - kezelése érdekében.

"Egy erős és határozott unió a legjobb módja annak, hogy megerősítsük értékeinket és érdekeinket, hogy támogassuk a szabályokon alapuló többoldalú rendszereket és biztosítsuk a polgárok védelmét és biztonságát" - fogalmaztak.

A két uniós intézmény vezetője az uniós prioritásokat részletező közös levelükben 9 különböző területen határozta meg az EU célkitűzéseit.

Kijelentették, a G20-aknak kulcsszerepe van abban, hogy a globális gazdaság mindenki számára előnyökkel járjon. Támogatni kell a nyitott és tisztességes szabályokon alapuló többoldalú kereskedelmi rendszer létrejöttét, bizonyítani kell, hogy az előremutató éghajlatváltozás elleni fellépés segíti a gazdasági növekedést és a javítja a foglalkoztatást.

Elő kell mozdítani a digitális átalakulást, többet kell tenni az adóelkerülés és az adókijátszás elleni globális küzdelem területén, fokozni kell a terrorizmus és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseket, gyorsítani kell a rugalmasabb nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer kialakítását, hangsúlyozni kell a menekültek és bevándorlók iránti felelősség megosztását, végezetül szorosabb együttműködést kell kialakítani az afrikai partnerországokkal a beruházások, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás javítása érdekében.

A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport következő csúcstalálkozóját július 7. és 8. között tartják a németországi Hamburgban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!