Giuliani szerint illegitim a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság tevékenysége

Külföld, 2018.05.27

Illegitimnek tartja a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság tevékenységét Rudy Giuliani, Donald Trump elnök jogászcsapatának tagja.

Giuliani a CNN hírtelevízióban vasárnap arról beszélt, hogy van stratégiájuk a vizsgálóbizottság munkájára adandó válaszra. Azt azonban nem fejtette ki, hogy konkrétan milyen adatok, információk, bizonyítékok állnak az elnök jogászainak rendelkezésére. A vizsgálat tétjének az elnök felmentésére irányuló alkotmányos eljárás (impeachment) megkezdését nevezte meg.

Giuliani már a Mueller vezette vizsgálóbizottság munkájának megkezdését is törvényellenesnek nevezte. Ezt alátámasztandó, utalt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly menesztett vezetője, James Comey kiszivárogtatott feljegyzéseire és arra, hogy eddig nem került elő konkrét bizonyíték Donald Trump kampánycsapata és orosz tisztségviselők közötti összejátszásra. Eleve törvényellenesnek nevezte, hogy Comey bizalmas dokumentumokat szivárogtatott ki a sajtónak, és hangsúlyozta: miután kiderült, informátorokat építettek be Trump kampánycsapatába, ezzel a különleges vizsgálóbizottság tevékenysége "többé már nem legitim".

A Robert Mueller vezette bizottság egy esztendeje folytatja a vizsgálatot, részben annak feltárására, hogy volt-e összejátszás Trump munkatársai és orosz tisztségviselők között a 2016-os elnökválasztási kampányban annak érdekében, hogy Trump győzelmét segítsék elő, részben pedig annak megvizsgálására, hogy Donald Trump vajon akadályozta-e az FBI erre irányuló vizsgálatát és ezzel az igazságszolgáltatást.

A vizsgálóbizottság eddig nem hozott nyilvánosságra olyan bizonyítékokat, amelyek igazolták volna az előzetes feltevéseket. Donald Trump mindvégig következetesen cáfolta a felhozott vádakat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!