Halálos áldozata is van az Egyesült Államok középső részét sújtó áradásoknak

Külföld, 2024.06.24

Halálos áldozata is van az Egyesült Államok középső részét sújtó áradásoknak, Iowa államban pedig egy fontos vasúti hír omlott egy áradó folyóba hétfőre virradóra.

Dél-Dakota állam déli részén több ezer embert kértek arra, hogy - egyelőre önkéntes alapon - hagyja el lakóhelyét. Egy olyan térségről van szó, amely két áradó folyó, a Big Sioux és a Missouri közé ékelődik.

Az állam kormányzója vasárnap a késő esti órákban jelentette be, hogy egy ember meghalt a több folyót is érintő árvizek következtében, és arról is beszámolt, hogy hétfő és szerda között várják az ár tetőzését a Big Sioux, a James és a Vermillion folyókon.

Kristi Noem kormányzó a hétvégén veszélyhelyzetet, majd a helyzet súlyosbodásával katasztrófaállapotot hirdetett ki Dél-Dakota délkeleti részére, ahol az áradások miatt fontos autópályák is víz alá kerültek.

Az elmúlt hét második felében rekordmennyiségű csapadék hullott, ami egyes helyeken néhány nap alatt meghaladta a 450 millimétert, az állam legnagyobb városára, Sioux Falls-ra csaknem 180 milliméter hullott három nap alatt Dél-Dakota államban.

Iowa államban egy fontos közlekedési útvonalon elhelyezkedő vasúti híd omlott az áradó Big Sioux folyóba. A felvételek szerint az acélszerkezet egy részét ragadta el az áradó folyó Iowa legnagyobb városa, Sioux City közelében.

Kim Reynolds kormányzó az állam északi részén 21 megyére hirdetett katasztrófahelyzetet, ami megkönnyíti a mentési munkákat, és további erőforrásokat tesz elérhetővé a védekezésben dolgozók számára.

Iowa északnyugati részén 13 folyón egyszerre alakult ki árvíz, ami miatt teljes lakónegyedeket, valamint egy teljes várost is ki kellett üríteni a hétvégén, illetve Spencer városában a települést borító víz miatt éjszakára kijárási tilalmat vezettek be. A várost gyakorlatilag körbeöleli a Little Sioux nevű folyó, amelybe ott torkollik bele egy másik folyó is. A vízszintek itt az 1953-as korábbi rekordot haladták meg.

Hétvégén a szintén Iowa állambeli Rock Valley településen több száz lakóépület tulajdonosát szólították fel otthona elhagyására a vízszint kritikus emelkedése miatt. Az emberek egy részét hajókkal és helikopterrel mentették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!