Hallásvizsgáló készülékeket adott át a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Kárpátalján

Külföld, 2016.11.07

Újszülöttek és kisgyermekek hallásának vizsgálatához szükséges tíz orvosi készüléket adott át kárpátaljai kórházak gyermekosztályai számára Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke hétfőn Beregszászon.

A gyermekmentő szolgálat adományának köszönhetően kilenc kárpátaljai és egy Lemberg (Lviv) megyei kórház szülészeti és gyermekosztálya jut az újszülöttek és kisgyermekek vizsgálatához szükséges korszerű hallásszűrő készülékhez. A diagnosztikai eszközöket Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke a Beregszászi Járási Kórházban adta át a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal egészségügyi főosztályának.

Bíró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője, a Kárpátalja megyei gyermekkórház volt főorvosa az MTI érdeklődésére telefonon elmondta: amikor Edvi Péter idén márciusban Kárpátalján tett látogatást, hogy felmérje, mire lenne szükségük a magyarok által is lakott településeken működő kórházak gyermekosztályainak, Nagyszőlősön jelen volt egy kislány hallásvizsgálatán, amely során kiderült, a gyermeknél későn diagnosztizálták a süketséget. Hozzátette: a gyermekmentő szolgálat támogatásának köszönhetően a kislány azóta cochleáris implantátumot kapott, és sikeresen gyógyul.

Kifejtette: Edvi Péter akkor megígérte, a gyermekmentő szolgálat hallásszűrő készülékeket vásárol a kárpátaljai gyermekegészségügyi intézmények számára, hogy idejében diagnosztizálhassák és kezelhessék a csecsemők hallássérülését. Elmondása szerint a Kárpátalja megyei gyermekkórházban megvannak a műszaki feltételek az idejében észlelt halláskárosodások megfelelő gyógyításához, de ehhez eddig nem álltak rendelkezésre a korszerű diagnosztikai eszközök.

A szakember közölte: a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatásával idén felújították a nagyszőlősi kórház gyermekosztályát, korszerű nyílászárókkal látták el a Beregszászi Járási Kórházat, modernizálták a munkácsi gyermekkórházat, ágyneműt, csecsemőmérlegeket, cumisüvegeket vásároltak az egészségügyi intézmények számára.

Bíró Erzsébet köszönetét fejezte ki a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak és Magyarország kormányának a kárpátaljai egészségügyi intézményeknek és egészségügyi dolgozóknak nyújtott műszaki, szakmai és anyagi támogatásért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!