Hankó Balázs: Európa versenyképességének javítása kulcskérdés

Külföld, 2024.03.01

Európa versenyképességének javítása kulcskérdés, mivel 15 évvel ezelőtt a kontinens adta a világ tudományos teljesítményének 25 százalékát, ma már kevesebb, mint 20 százalékát adja - hívta fel a figyelmet Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken Brüsszelben.

Hankó Balázs sajtótájékoztatója Brüsszelben Az államtitkár az uniós tagországok oktatásügyi minisztereinek informális tanácskozása utáni sajtótájékoztatóján arra is rámutatott, hogy másfél évtizeddel ezelőtt a világ 25 legjobb innovátora között 12 európai állam volt, ez a szám mára már nyolcra csökkent.

Mint mondta, a magyar kormány azt szorgalmazza, hogy az európai támogatási rendszerben a közép-európai államok kapják meg azt a jogos támogatást a kutatásokhoz, amelyet Nobel-díjas és kiváló magyar kutatókkal a magyar gazdaság, a magyar nemzet, ezáltal Európa javára lehet fordítani.

Hankó Balázs szerint az oktatás fő célkitűzése a stratégiai partnerség létrehozása egyrészt a felsőoktatás, a szakképzés és a felnőttképzés között, másrészt az egyetemeket, a szakképzőcentrumokat körülvevő gazdasági, társadalmi szereplőkkel. "Az egyetemeknek és a szakképzésnek reagálni kell a munkaerőpiaci és gazdasági igényekre" - húzta alá.

Elmondta, hogy az informális tanácskozás fő témája az egyetemista hallgatók mobilitása volt. Az államtitkár beszámolt arról, hogy 200 ezer magyar diákot és közel 20 ezer magyar oktatót és kutatót Brüsszel kizárt az Erasmus+ programból, "mivel az autonóm, versenyképes, flexibilis magyar modell, amely az egyetemek szenátusának támogatásával jött létre, továbbá amelyre számtalan nemzetközi példa is van, valami miatt nem tetszik egyes brüsszeli döntéshozóknak."

Hankó Balázs tájékoztatta a tagállamok képviselőit, hogy Magyarország elindította saját nemzetköziesítési illetve kutatási programját, a Pannónia Programot, és a HU-rizon programot. A Pannónia Programra, amely mintegy nyolcezer diák nemzetközi mobilitását teszi lehetővé a vezető egyetemekre, 10 milliárd forintot különített el a magyar kormány - közölte.

Az államtitkár az Európai Bizottság oktatási területének legmagasabb szintű vezetőivel is egyeztetéseket folytatott az Erasmus+ kapcsán. Mint mondta, tavaly novemberben azzal a kéréssel fordult a testülethez, hosszabbítsák meg a magyar egyetemek számára az Erasmus+ jelentkezési határidőt, mivel a forrás rendelkezésre áll.

Hozzátette, hogy a felfüggesztett Erasmus+ forrásokkal kapcsolatban a magyar kormány elkötelezett abban, hogy megegyezésre jusson a felekkel, és hogy a magyar felsőoktatási intézmények ismét pályázhassanak a finanszírozásra.
(MTI)

Galériánk

Hankó Balázs sajtótájékoztatója Brüsszelben Hankó Balázs sajtótájékoztatója Brüsszelben Hankó Balázs sajtótájékoztatója Brüsszelben
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!