HBLF-konferencia - Az új kihívásokra új válaszok kellenek a világgazdaságban és az EU-ban

Külföld, 2017.04.20

A világgazdaság, illetve az Európai Unió új kihívásaira adandó válaszokról és a problémakezelés új módszereinek szükségességéről osztotta meg véleményét csütörtökön a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) pénzügyi csúcstalálkozón felszólaló Martonyi János, Szapáry György és Stumpf István.

Martonyi János, egykori külügyminiszter új jelenségnek nevezte, hogy a globalizáció lelassult, a világ összesített bruttó hazai termékének (GDP-jének) bővülése meghaladja a világkereskedelem növekedését. A várakozások szerint 2017-ben a világkereskedelem 2,4 százalékkal nő, ezzel párhuzamosan a világ együttes GDP-je várhatóan 3,5 százalékkal bővül majd.

Felhívta a figyelmet arra is, a gazdasági érdekérvényesítés is folyamatosan változik, korábban a G7, ezután a G8 országok, majd a G20-k véleménye volt döntő a világgazdasági érdekek megfogalmazásában, most egyre inkább teret nyer a G0 (G nulla) elképzelés is, vagyis az, hogy a világon nincs olyan hatalom, amely egymaga rá tudná kényszeríteni, egyedül el tudná fogadtatni akaratát a világ többi államával.

Martonyi János arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Uniónak ki kell lépnie korábbi elkényelmesedett helyzetéből.

Szapáry György, Magyarország korábbi washingtoni nagykövete, a jegybank egykori alelnöke szerint az Európai Uniót egykor összetartó erők mára fellazultak, a problémák abból is adódnak, hogy a kelet-közép-európai országok egy már létező, "kész klubba" léptek be, és elvárásaik nagyok voltak az európai integrációval szemben. Mára a migráció vált az EU egyik legégetőbb problémájává, ez jelentős elégedetlenséget idéz elő, azonban a migráció megítélése más a korábbi gyarmattartó országokban, illetve a később csatlakozó közép- és kelet-európai államokban, mert ezek az államok nem rendelkeznek a "gyarmatosítás", illetve a későbbi együttélés tapasztalataival - emelte ki.

Szapáry György szerint Schengen és az egységes piac mellett az euró megteremtése és bevezetése az európai integráció nagy vívmánya. Az eurózóna kohézióját azonban fenyegeti az egyes eurózóna-beli államok egyenlőtlen gazdasági növekedése, és az eltérő munkanélküliségi trendek. Kiemelte: tovább kell lépni a bankunió megteremtésében, a fiskális unió azonban még távol van.

Stumpf István alkotmánybíró arról beszélt, a II. világháború után kialakult liberális nemzetközi világ biztonsági és gazdasági szervezetei, intézményei, így az ENSZ, a NATO vagy a Világbank megmaradtak, de a liberális válaszok egyre kevésbé működnek. Kifejtette: a liberális rendszer kiegyensúlyozó szerepe mára nem működik egy olyan világban, amelyben bekövetkezett a Brexit, megjelent az Iszlám Állam, és zajlik a migráció.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!