Hidvéghi Balázs: az új uniós migrációs csomag tovább rontaná a már így is súlyos bevándorlási helyzetet Európában

Külföld, 2024.04.10

Az új uniós migrációs csomag tovább rontaná a már így is súlyos migrációs bevándorlási helyzetet Európában, hozzájárulna a migránsgettók létrehozásához és további növekedéséhez - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerdán Brüsszelben.

A politikus az új migrációs és menekültügyi jogszabályokról szóló uniós parlamenti vitát követő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra: a csomag továbbra is egy olyan rendszert akar erőltetni, amelynek keretében azután születne döntés arról, hogy ki maradhat az Európai Unió területén, miután már beengedték az illegális migránsokat. "Márpedig tudjuk, hogy Európa képtelen visszaküldeni kiindulási országaikba azokat a migránsokat, akik illegálisan érkeztek az unió területére, és jogszerűen nem maradhatnának" - mutatott rá.

Hidvéghi Balázs szerint a jogszabálycsomag tágra nyitná Európa kapuit az illegális migráció előtt.

"Az elmúlt nyolc évben Európában számos tapasztalatunk volt arról, hogy hogyan lehet a migrációt megállítani. Sajnos ez a jogszabálycsomag az összes olyan rossz, korábban már elbukott, kudarcot vallott javaslatot megismétli és erőlteti tovább, amelyről kiderült, hogy nem működik és nem megoldás erre a problémára" - hangsúlyozta a képviselő.

A nem működő javaslatok között említette a migránsok szétosztásának kérdését és a büntetést is azon tagállamok számára, amelyek nem hajlandóak befogadni illegálisan érkezett bevándorlókat.

Hidvéghi Balázs kiemelte: ma Európában Magyarországon van az egyetlen olyan rendszer, amely valóban hatékonyan védekezik az illegális migrációs nyomás ellen. "Ez a magyar rendszer a jogi és fizikai határzárra épül. Magyarország megmutatta, hogy ha van politikai akarat és cselekvés, akkor meg lehet állítani a bevándorlást, és mi ehhez a rendszerhez ragaszkodni is fogunk" - hangoztatta.

Véleménye szerint a javaslatcsomag "nyílt támadást jelent Magyarország ellen és a Magyarországon működő bevándorlásellenes szabályok és intézkedések ellen".

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány megkérdezte a polgárokat több alkalommal is arról, hogy mi a véleményük a bevándorlásról: mind népszavazáson, mind országgyűlési választási vitákban hosszas nyílt párbeszédet folytatott erről a kérdésről.

"A magyarok világossá tették több alkalommal is, hogy nem kérnek az illegális bevándorlásból, nem fogadják el azt, hogy Magyarországból bevándorlóország váljék, és nem akarják, hogy ebben engedjünk a brüsszeli nyomásnak" - szögezte le.

Hozzátette, hogy a Fidesz EP-képviselőcsoportja elutasítja a menekültügyi csomaggal kapcsolatos javaslatot, "és minden körülmények között megvédi Magyarország függetlenségét, szuverenitását és polgárai biztonságát".

A sajtótájékoztatón felszólalt Jean-Paul Garraud francia EP-képviselő, a Nemzeti Tömörülés politikusa, aki elmondta, hogy pártjának uniós parlamenti delegációja is ellenzi a jogszabálycsomag legtöbb részét, mivel a javasolt szövegek "semmilyen módon nem foglalkoznak a bevándorlás okaival".

"Amíg az okokkal nem foglalkoznak, a tömeges bevándorlás természetesen folytatódni fog" - emelte ki.

Példaként hozta fel, hogy a javaslat eszközként vetné be az úgynevezett Eurodac rendeletet, amely pontosabb és teljesebb adatokat rögzítő közös adatbázist hoz létre a jogellenes, tagállamok közötti migrációs mozgások felderítésére, "de emögött nincs valódi politikai akarat".

"Akik ezeket a szövegezéseket javasolják, valójában teljes mértékben a tömeges bevándorlás hívei, amint azt jól tudjuk, és nem akarják lelassítani, nem akarják megállítani, és még csak nem is igazán akarják ellenőrizni" - jelentette ki. Ezzel ellentétben - tette hozzá - azt akarják, hogy az Európai Bizottság vegye át a migrációval kapcsolatos felelősséget, elvonva azt a tagállamoktól, szuverenitásukat aláásva. Megjegyezte, hogy a csomagot az EP antidemokratikus módon a jelenlegi testület ciklusának utolsó ülésszakain sürgette elfogadásra, az új többség beiktatása előtt.

Jorge Buxadé spanyol EP-képviselő, a jobboldali Vox párt tagja a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlás az európai társadalmak első számú problémája. "Mi olyan szabálycsomagot akarunk elfogadni, amely hatékonyan megakadályozza az illegális bevándorlást, és amely garantálja, hogy a kitoloncolás lehetséges" - szögezte le.

Véleménye szerint a jogszabálycsomagban csupán az Eurodac rendelet nem sérti a nemzeti szuverenitást, mert az illegális migránsokat azonosító európai adatbázis létrehozására törekszik, és a javaslat emellett nem tartalmaz egyetlen olyan intézkedést sem, amely valóban Európa határainak védelmére irányulna.

Harald Vilimsky EP-képviselő, az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint a csomag csak kezelni próbálja az illegális migrációt, de nem oldja meg. "Több mint nyolcmillió ember érkezett Európába 2015 óta, legtöbbjük illegálisan. És ne feledjük, hogy ezekkel az emberekkel együtt jött Európába a terrorizmus is" - hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a menedékkérők státuszát saját régiójukban kell elbírálni.

Patryk Jaki lengyel EP-képviselő, az előző, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett kormánykoalícióhoz tartozó Szuverén Lengyelország politikusa azt emelte ki, hogy a jogszabálycsomag "csak az EU migránsokkal szembeni kötelezettségeiről szól, és nem áll benne semmi a migránsoknak az európai közösséggel szembeni kötelezettségeiről". A visszautasított migránsok után fizetendő magas összegű pénzbüntetés pedig az embercsempészeknek kedvez - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!