Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Külföld, 2024.06.20

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

Az északkeleti Maine állam kanadai határhoz közeli településén, Caribou-ban szerdán 34,4 fok volt a legmagasabb hőmérséklet, a levegő páratartalmát is számításba vevő hőérzet megközelítette a 40 fokot. A településen, amely 15 kilométerre fekszik a kanadai határtól, melegebb volt, mint a floridai Miamiban és Texas számos településén.

Chicagóban hétfőn egy 1957-es rekord dőlt meg, amikor 36,1 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A Nagy-Tavak térségének keleti részén és az északkeleti államokban hőségriasztás van érvényben, számos szabadtéri programot töröltek, és a lakosság számára légkondicionált "hűsölőközpontokat" jelöltek ki. New Yorkban megnyitották az egyébként korlátozottan látogatható parkokat, az uszodák pedig a szokásosnál korábban nyitnak ki.

A meteorológiai előrejelzések szerint az ország északkeleti részét érintő hőhullám szerdán és csütörtökön tetőzik a Nagy-Tavak vidékén, valamint a Maine államot is magába foglaló térségben, miközben az Ohio folyó völgyében és az atlanti partvidék középső részén, így a fővárosban, Washingtonban, a hétvégén szintén jóval 35 fok fölé emelkedik majd a napi csúcshőmérséklet.

Az Egyesült Államok déli államait ugyanakkor a szezon első jelentősebb trópusi vihara érheti el, amelyet Alberto névre kereszteltek. A viharzóna szerdán a Mexikói-öböl felett erősödött trópusi viharrá, és a várakozások szerint csütörtökön Mexikó északi részén éri el a szárazföldet. A vihar jelentős esővel és széllel érkezhet, ami segítheti az Új-Mexikó szövetségi államban az erdő- és bozóttüzek oltásán dolgozó tűzoltók munkáját.

Új-Mexikóban a szerdán közölt adatok szerint egy ember halála köthető a tűzvészhez, és mintegy 1400 épületet, köztük lakóházakat is érintettek a lángok, miközben több ezer embernek kellett elmenekülnie a gyorsan terjedő tűz elől.

Kaliforniában szintén több helyen ég az erdő és az aljnövényzet, és miközben az állam déli részén sikerül körbehatárolni a lángokat, addig Észak-Kaliforniában, San Francisco közelében romlik a helyzet. A San Franciscótól 150 kilométerre keletre fekvő, az aranymosók emlékét őrző történelmi térségben, az úgynevezett "Arany földjén" kellett többeket kitelepíteni erdőtüzek miatt Copperopolis településen. A szövetségi állam más térségeiben is erdőtüzekkel küzdenek a tűzoltók.

A szövetségi hivatalok összegzése szerint az év eddig eltelt időszakában már csaknem 8500 négyzetkilométer területen pusztított erdőtűz az Egyesült Államok egészében, ami jóval meghaladja a 10 éves átlagot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!