Horvát miniszterelnök: a kormány a horvát függetlenség óta egyik legnehezebb évet teljesítette

Külföld, 2017.10.18

A horvát kormány a függetlenség óta eltelt időszak egyik legnagyobb kihívásokkal teli évén van túl - jelentette ki szerdán a parlamentben Andrej Plenkovic miniszterelnök, aki szerint kabinetje jól vette az akadályokat. Az ellenzék ugyanakkor hevesen bírálta a kormányfőt és minisztereit.

A jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette koalíciós kormány élén egy éve hivatalban lévő Plenkovic éves beszámolójában kiemelte, hogy megakadályozták az ország legnagyobb magántulajdonú vállalatának, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokornak a csődjét, bejelentették, hogy visszavásárolják az INA horvát olajipari vállalat részesedését az Mol Nyrt.-től és megkezdték a Peljesac-híd építésének előkészületeit, amellyel Horvátország a boszniai tengerpartot elkerülő, közvetlen közúti összeköttetést szeretne kialakítani saját, délebbre fekvő tengerparti földsávjával. Beszélt a szomszédos országokkal megromlott viszonyról, valamint a jövőt illetően a schengeni övezethez való csatlakozásról és az euró bevezetéséről.

A parlamenti ellenzék szerint ugyanakkor a kormány az elmúlt egy évben - azon kívül, hogy magával foglalkozott - nem tett semmit: egyetlen fontos reformot sem vezetett be, sem előrelátás, sem elszántság nem jellemezte.

Davor Bernardic, a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták (SDP) elnöke úgy vélte: az INA-Mol-ügyben nem történt előrelépés, és a kormány egyetlen reformja, az adóreform is csak tovább növelte a szakadékot a gazdagok és a szegények között. Arra kérte Plenkovicot, hogy térjen vissza a valóságba, kormányát pedig azzal vádolta, hogy elhalasztott és elállt fontos döntésektől, valamint folyamatosan azzal foglakozott, hogy az Agrokor körüli igazságot leplezze.

Ivan Lovrinovic, a Változtassuk meg Horvátországot (Pormjenimo Hrvatsku) párt elnöke szerint a kormány első évét a miniszterek körüli botrányok, az Agrokor körüli színjáték és az állampolgárokra rótt újabb terhek határozták meg.

Az ellenzéki pártok egyöntetűen úgy értékelték a kormány első egy évét, hogy mentették a menthetetlent, miközben az ország egyre lejjebb csúszott.

Andrej Plenkovic vezette kormánynak, röviddel októberi megalakulása után azzal kellett szembesülnie, hogy Horvátország elvesztette a Mollal szembeni pert a döntőbíróságon. A testület Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította. Ezt követően Andrej Plenkovic 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból. Még ebben az évben kiderült az is, hogy az Agrokor a csőd szélére jutott, összeomlása pedig súlyos következményekkel járt volna a gazdaságra.

Míg a kormány a konszern megmentésével foglalkozott, az Agrokor jelenlegi vezetése a szociáldemokrata Zdravko Maric pénzügyminiszter menesztését kérte a kormányból, mert ő korábban az Agrokorban volt igazgató, és szerintük tudnia kellett a konszern pénzügyi problémáiról. Az ügy kis híján a kormány bukásához vezetett, mert a kisebbik koalíciós partner, a Híd Függetlenek Listája (Híd) is Maric leváltását támogatta. Andrej Plenkovic ezért felbontotta a koalíciót a Híddal. A pénzügyminiszter elleni bizalmatlansági indítvány azonban végül nem kapott többséget a horvát parlamentben, Maric a posztján maradhatott, a HDZ pedig a júniusban a liberális Horvát Néppárttal (HNS) lépett koalícióra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!